27. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Plasto kahjumit suurendasid võlgu olevad kliendid

Aknatootja Plasto möödunud aastal head kasuminumbrit ei näidanud, oma osa oli selles ka tunduvalt kasvanud ebatõenäoliselt laekuvatel nõuetel, ütles ettevõtte omanik Valeri Pärs.

Plasto käive kahanes võrreldes 2007. aastaga 27%, tootmisharule tervikuna tõi aasta ligi 35%-se languse. Möödunud aasta müügitulu oli ligi 136 miljonit krooni, müügitulust 91,7% moodustas omatoodang ja kaupade ning 8,3% ulatuses teenuste müük, selgus ettevõtte majandusaasta aruandest.

Ebatõenäoliselt laekuvate nõuete suurenemise tõttu oli Plasto 2008. aasta kahjum 507 711 krooni, sellele eelnenud aastal teeniti aga 19 miljonit krooni puhaskasumit.

„Eelmise aasta tulemustega kuidagi rahul ei ole, kuigi meil olid ka suured investeeringud, millest osa kulusid tuli endal katta,“ rääkis ettevõtte omanik Valeri Pärs Äripäevale.

„Äritegevus oli positiivne aga mitmed firmad jäid võlgu ja läksid pankrotti,“ märkis Pärs ning kinnitas, et selliste mitte laekuvate nõuete hulk kasvas märkimisväärselt. „Nüüd on asi paranenud ja me ei müü enam ilma ettemaksuta,“ lisas ta.

Sellel aasta esimene poolaasta oli ettevõttele plaanipärane ning aasta lõpp tuleb positiivne, oli omanik optimistlik. Toodete hinnad ja teenused on siiski eelmise aastaga võrreldes odavnenud.

Möödunud aastal investeeriti majandusaasta aruande kohaselt põhivarasse 18 miljonit krooni.

Eelmiste perioodide jaotamata kasum on kokku 88,7 miljonit krooni, mille hulka arvatakse 2008. aasta kahjum. Dividendideks määrati eelmiste perioodide jaotamata kasumi arvelt 10 miljonit krooni. Kõike seda aga välja ei võeta, kinnitas Pärs.

Ettevõte tegeleb plastakende ja -uste tootmine, turustamine ja paigaldus ning turustab oma toodangut peamiselt Eestis. Ettevõttel on 110 töötajat.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077