20. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saksamaa tootjahinnad langesid 40 aasta madalaimale

Saksamaa tootjahinnad langesid juunis kõige kiiremal määral 40 aasta jooksul, põhjuseks langevad energiakulud ja nõrgenenud nõudlus.

Hinnad langesid 4,6% võrreldes aastataguse ajaga, mais oli langus 3,6%. See on suurim langus pärast 1968. aasta detsembrit ning ületas analüütikute prognoositut 4,1%, kirjutas Bloomberg.

Nafta hind on langenud rohkem kui 50% eelmise aasta juuli rekordhinnast. Smal ajal kui hinnasurve väheneb, Saksamaa majandus kahaneb ja töötuse tase tõuseb, vähendades nõudlust. Euroopa Keskpank, mis on kärpinud baasintressi rekordmadalale 1%-le, ennustab, et hindade areng jääb vaoshoituks.

"Hinnad jäävad negatiivsele territooriumile, aga me oleme näinud ka hullemat, kui naftahinnad jõudsid tippu mullu juulis. Hinnasurve puudumine tähendab, et Euroopa Keskpank hoiab intressitaseme paigal kuni järgmise aastani," ütles Postbank AG analüütik Thilo Heidrich.

Energiahinnad kukkusid eelmise aasta juuniga võrreldes 8,4%, naftahinnad 24,9% ning kütteõli oli 42,9% odavam. Elektrihind langes 5,7%.

Eelmise kuuga võrreldes vähenesid juunis tootjahinnad 0,1%. Kui energiakulud välja jätta, siis langesid hinnad 2,8% eelmise aastaga võrreldes ja jäid kuises võrdluses muutumatuks.

Saksamaa tarbijahindade inflatsioon jäi juunis teist kuud järjest nulli, euroalal langesid hinnad mullusega võrreldes 0,1%.

Saksamaa rahandusministeerium vähendas deflatsiooni riski tähtsust, sest tarbijad lükkavad ostud edasi hindade edasise languse ootuses. "Kalduvust deflatsioonile ei saa üldistada aasta alguse inflatsioonitrendide põhjal," teatas rahandusministeerium. Hindade arengud järgnevatel kuudel jäävad rahulikuks.

Saksamaa majandus, mis on Euroopa suurim, võib sel aastal valitsuse prognoosi järgi kahaneda 6%. Tegu võib olla raskeima majanduslangusega pärast II maailmasõda. Tööstustoodang kasvas mais ja ettevõtluskindlus kasvas juunis kolmandat kuud järjest. Bundesbanki president Axel Weber ütles juuni keskel, et majandussituatsioon on tähelepanuväärselt heledam.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077