15. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valgevene ja Ukraina vahel võib lahvatada suhkrusõda

Valgevene suhkru eksport Ukrainasse kasvab iga kuuga ja see on Ukraina poliitikud ärevaks teinud, vahendas charter97.org.

Ainuüksi mais vedasid kaupmehed Ukrainasse 7 528 tonni Valgevenes toodetud suhkrut, juunis kasvas eksporditud suhkrukogus esialgsetel andmetel üle 10 000 tonni.

Ukraina põllumajandusministeerium pöördus majandusministeeriumi ja maksuameti poole sooviga saada hinnangut suhkru ekspordi seaduslikkusele.

"Meile teadaolevalt teostab siseturul eksporditehinguid Ukraina resident Ukrainski Sahar. Palume teid, /.../, anda hinnang kehtiva seaduse täitmisele," seisis kirjas, mis avaldati Ukraina riikliku suhkrutootjate assotsiatsiooni Ukrtsukor kodulehel. Kirjas lisatakse, et n-ö suhkruralli võib hävitada Ukraina suhkrupeedi põllud ja kohaliku suhkrutootmise. Kvoodivälise suhkru müügi eest on Ukrainas ette nähtud trahv, mille suurus ulatub suhkru kahekordse maksumuseni.

Ukraina suhkruturu suuruseks peetakse ligi 2 miljonit tonni aastas. 2008. aasta suhkrupeedisaagist tootis Ukraina 1,574 miljonit tonni suhkrut, mida on 15,3% vähem kui aasta varem. Mullu 1. septembril oli 2007. aastal toodetud suhkrut laos järgi rohkem kui 938 000 tonni.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077