15. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leedus puhkes seakatk, Eesti farmerid hirmul

Panevežyse lähedal asuvas taanlastele kuuluvas seafarmis puhkes sigade katk. Leedu veterinaaramet keelas sigade ja liha ekspordi ja ehkki siinsetele loomadele ohtu pole, on seakasvatajad hirmul.

Sigade katku puhang on pannud muretsema ka Eesti seakasvatajaid, teatas põllumajandusministeerium täna. Veterinaar- ja Toiduameti andmetel ei ole Panevežyse piirkonnast tänavu Eestisse tulnud ei elusloomi ega sealiha, kuid seakasvatajatel tasub siiski ettevaatlik olla ning katku leviku takistuseks esmased abinõud kasutusele võtta.

Põllumajandusministeeriumi asekantsleri Toivo Nõvandi sõnul paanikaks põhjust ei ole, kuid praeguseni pole teada, kuidas haigus taanlaste Pasodele farmi sigadeni jõudis. "Loomad olid tõufarmi toodud Taanist ning seal haigusjuhte avastatud ei ole,“ rääkis ta ja soovitas Eesti seakasvatajatel kontrollida eelkõige inimeste, transpordi, söötade ja loomade liikumist ning teha ka vajalikke desotöid.

Põllumajandusministeeriumi teatel peaksid seakasvatajad kindlasti piirama inimeste liikumist farmis, et sinna ei pääseks võõrad ega ka hiljuti naaberriikides käinud töötajad, keda tuleb sigadest kuni viis päeva eemal hoida. Farmiuksed võiks varustada desomattidega ja võimalusel tuleks desinfitseerida kõiki farmi territooriumile saabuvaid transpordivahendeid. Täiendavat tähelepanu tuleb pöörata loomasöödale, mis ei pärine Eestist ning kontrollida põhjalikult farmi saabuvate loomade päritolu ja nende tervislikku seisundit.

Pärast seakatku avastamist tapeti Rabikini asulas asuvas Pasodele tõusigade farmis 445 siga, hooned desinfitseeriti, kehtestati karantiin. Haiguse avastamisest informeeriti Euroopa Komisjoni. Praegu kontrollitakse teisi Panevežyse rajooni seafarme ja analüüsid võetakse ka metssigadelt, vahendas Valgevene uudisteportaal charter97.org.

Vastavalt tauditõrje eeskirjadele on ohutsooniks kuulutatud kolm kilomeetrit ja järelevalvetsooniks kümne kilomeetri ulatuses konkreetset farmi ümbritsev territoorium.

Sigade katk on väga nakkav sigade viirushaigus, millele on ägeda kulu puhul iseloomulik septitseemia ja täpp- ja laikverevalumite teke, vähem ägeda ja kroonilise kulu korral sooltepõletik ja kopsupõletik. Haigus on sigadele tihti surmav ning vastavalt eeskirjadele kuuluvad tapmisele kõik loomad, kes haiguskahtlusega farmis elavad.

Inimestele sigade katk ohtlik pole ning põllumajandusministeeriumi andmetel on taudikahtlusega loomade liha lubatud pärast kuumtöötlemist ka süüa. Sama haigustüvi esines viimati eelmisel aastal Iisraelis, Euroopa Liidus esines seda viimati 2000. aastal Suurbritannias.

Valgevene keelas Leedu sealiha sisseveo ja ei luba seda üle piiri tuua ka turistidel, kes Leedus kaubareisil käivad.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077