8. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Naftaparuni tuulepargi projekt seisab

Miljardärist naftamagnaat ning BP Capitali juht Boone Pickens tahab plaani ehitada maailma suurim tuulepark riiulile seisma jätta mõneks ajaks.

Pampa tuulepargiprojekt Texases Panhandle'is oleks pidanud energiaga varustama 1,3 miljonit kodu, kirjutas CNN.

Pickens selgitas, et ülekande küsimused ja kapitaliturud teevad projekti mitteteostavaks. "Ma kavatsen jätkata Pampa projekti arendamisega, kuid mitte tempos, mida ma algul planeerisin," ütles Pickens.

Pickensil oli idee võõrutada USA välismaisest naftast ning minna üle tuuleenergiale ja maagaasile. Miljardäri sõnul tekkisid raskused Texasest elektri suunamisest jaotussüsteemi. Mehe plaane takistas ka gaasihindade terav langus ja krediiditurgude keeruline olukord.

Pickens ei ole siiski plaani nurka visanud ning ta kavatseb 667 juba tellitud tuuleturbiinile ka kodud leida. 12 miljardit dollarit maksev projekt peaks valmima 2014. aastal.

Taastuv energia on allikaks vaid väiksele osale kasutatavast energiast, kuid 2008. aastal muutus USA juhtivaks tuuleenergia varustajaks maailmas.

81aastane Pickens teenis oma varanduse nafta tootmisest ja naftaga kauplemisest. Ajakiri Forbes on hinnanud mehe varandust 3 miljardi dollari väärtuseliseks ning sellega on ta rikkuselt 117. inimene Ühendriikides.

T. Boone Pickens

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077