30. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nord Stream juhib gaasiprojektide võidujooksu

Nord Streami torujuhtme projekt on graafikus, mis võimaldab 2011. aasta viimasest kvartalist hakata Venemaa gaasi Euroopasse pumpama, ütles agentuurile Bloomberg projekti finantsdirektor Paul Corcoran.

Seevastu ELi alternatiivne gaasitoru projekt Nabucco on vähemalt kolm aastat Nord Streamist maas, pole veel kokkuleppeid ei torujuhtme täitmiseks ega riikidega, mida torujuhe läbima hakkaks.

Kui Vene gaasi tarned Ukraina kaudu Euroopasse jaanuaris jälle takerdusid, hakkas EL uuesti aktiivsemalt otsima Ukrainale alternatiivseid teid gaasi Euroopasse toomiseks. Nende seas on nii 7,4 miljardile eurole hinnatud Nord Streami projekt kui Nabucco, mis tooks Kaspia gaasi Türgi kaudu Austriasse ja läheks hinnanguliselt maksma 7,9 miljardit eurot.

„Nord Stream saab teoks, kuna see on seotud Ukraina kriisiga ning on Venemaale võimalus oma gaasitransiidi ümbersuunamiseks,“ ütles Societe Generale’i analüütik Thierry Bros. „Teiste projektide suhtes ma optimistlik ei ole. Selgeid võitjaid ei paista,“ lisas ta.

Nord Streamil on aastani 2035 lepingud sõlmitud juba 22 miljardile kuupmeetrile gaasile torujuhtme 55 miljardi kuupmeetri suurusest läbilaskevõimsusest aastas, ütles Corcoran.

Nabuccol, mille partneriteks on Mol Nyrt., RWE AG, Transgaz SA, Bulgarian Energy Holding EAD ja Botas AS, tuleb lepingud alles sõlmida. Toru läbilaskevõime on 31 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas.

„Praegu käivad läbirääkimised Kaspia regiooni riikide ja Iraagiga,“ ütles Nabucco pressiesindaja Christian Dolezal.

Toru täitmiseks konkureerib Nabucco Gazpromiga, mis on püüdnud enda poole võita nii Aserbaidžaani kui Iraani tootjaid.

„Torujuhtmes ei ole praegu gaasi ja nii küsitaksegi, et milleks seda ehitada,“ ütles ELi energiajulgeoleku üksuse juht Jean-Arnold Vinois.

Nabucco ootab alles kokkuleppeid ka torujuhtme marsruudi osas. Transiitmaa Türgi, mis on varem nõudnud 15% torujuhtme gaasist endale alandatud hinnaga, on lubanud juulis vajaliku lepingu allkirjastada. Dolezali sõnul läheks Nabucco torujuhe algselt plaanitud 2013. a asemel käiku 2014. aastast.

„See torujuhe toimiks vaid siis, kui Türgiga on korralik transiidileping,“ ütles Bros. „Kui seda ei saavutata, pole asjal mõtet – milleks peaks Euroopa Ukraina riski vahetama Türgi riski vastu,“ ütles ta.

Ukraina probleemid oma gaasiarvete tasumisega on juulis tekitanud Venemaa gaasitarnete uue katkemise riski.

Nord Stream loodab vajalikud load kätte saada selle aasta lõpuks ning aprillis ehitama hakata. Kolmandiku vajaminevast rahast paneksid välja projekti osanikud Gazprom, Wintershall Holding AG, E.ON Ruhrgas ja Nederlandse Gasunie NV. Pool ülejäänud 70%st tuleks kommertspankadelt ja ülejäänud ekspordikrediidi agentuuridelt.

Rahasaamist võib kergendada ka Prantsuse GDF Suez SA kaasamine, mis peab praegu vastavaid läbirääkimisi. Prantsusmaa kaasamine rõhutab veelgi, et Nord Stream on Euroopa projekt, ütles Corcoran. „Nabucco on keerulisem lugu. Asjaolu, et EL peab sinna oma raha panema, näitab, et projekt vajab eraldi toetamist,“ lisas ta.

EBRD teatas sel kuul, et plaanib osaleda Nabucco rahastamises. Maikuus eraldas EL projektile 200 miljonit eurot.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077