21. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väo Elektrijaama territoorriumil puhkes suur tulekahju

Eile hilisõhtul lahvatas põlema Väo elektrijaama territooriumil asunud hiiglaslik saepuru puiduhakke mägi.

Häirekeskus sai suurtulekahjust teada kell 23.16. Lasnamäel, Tooma tn 14/Väomurru 1 asuva Tallinna Küttele kuuluva elektrijaama maa-alal põleb 12 meetri kõrgune hiiglaslik saepuru hunnik. Tules on ligikaudu 100 m2 raskestikustutatavat küttematerjali.

Põhja-Eesti päästeteenistuse pressišeff Peeter Randoja sõnul kihutasid õnnetuspaika viis päästemeeskonda ja kolm paakautot. Mõne aja pärast pidi neile järgnema ka kiirabi, sest üks pritsimees sai kustutustööde ajal nii kõvasti viga, et kiirabi sõidutas mehe Keskhaiglasse ravile.

"Sellise materjali kustutamisega on alati tükk tegemist. Saepuru ega puiduhake ei põle ju kunagi suure leegiga, et lased aga vett peale ja kustub ära. Kui me seda hunnikut ainult ülevaltpoolt kastaksime, jookseks vesi lihtsalt külgimööda maha ja mägi lõõmaks seest ikka edasi," räägib Randoja Äripäevale.

Tema sõnul peab hunniku buldooseritega laiali lükkama ja jupikaupa ära kustutama. See võtab küll omajagu aega, meenutades turbamaterjali kustutamist, kuid muudmoodi tossavast hunnikust jagu ei saa.

Randoja ei taha spekuleerida teemal, kas hiiglaslik saepurumägi võis süttida süütamise tõttu või iseeneslikult.

"Eks uurimine näitab, aga üldiselt võib selline kaup üsna vabalt ka ise põlema minna. On piisavalt niiskust, tekib keemiline protsess. Kui materjali aeg-ajalt ei liigutada ega ümber tõsteta, kuumeneb ta hunniku sees lihtsalt üle ja ühel hetkel hakkabki tossama," kirjeldab asjatundja.

Väo Elektrijaam kasutab kütusena puiduhaket, puidujäätmeid ja freesturvast. Kütusevarustuse tagamiseks on asutatud ettevõte Väo Hake OÜ.

Elektrijaama planeeritud elektritoodang on kuni 180 GWh/aastas ja soojusetoodang kuni 500 GWh/aastas.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077