15. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Standard rõhub ekspordi kasvatamisele

ASi Standard marketingi- ja müügidirektori Priit Tamme sõnul kasvatas mööblitootja mullu eksporti 42% ja tahab sellele Balti turu ettearvamatuse tõttu tänavu 20% lisa.

Praegune majanduskriis näitab, et lähiturgudele müümisest ei piisa, vahendas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi aastaülevaade Tamme hinnangut. "Möödunud aasta müügieesmärgid täitsime ning kõige olulisem meie ettevõtte jaoks oli ekspordi 42%line kasv – eksportkäive kasvas 104 miljoni kroonini," rääkis ta möödunud aastal saavutatust.

Mullu jõudis Standard lõpule uue, eelkõige Soome ja Skandinaavia turule suunatud büroomööbli

tootesarja arendamisega ning taastas ekspordi Venemaale. Aasta teisel poolel hakkasid tundmaandma probleemid Läti ja Eesti turul. "Meie konsolideeritud majandustulemile oli Lätil negatiivne mõju, sest klientidel tekkisid makseraskused. Koduturu käive kujunes võrreldes 2007. aastaga väiksemaks, kuid me suutsime seda kompenseerida ekspordi kasvuga," sõnas Tamm.

Standard koondas aasta alguses 10% töötajatest ning pidas läbirääkimisi palkade vähendamiseks. Kui tellimusi nappis, kasutati osalist tööaega.

"Enim mõjutas eelmisel aastal turgu kodukinnisvara sektori langus," ütles Standardi marketingi- ja müügidirektor. "Selle tõttu lõpetasid nii mõnedki eelkõige köögimööbli turule orienteerunud väikesed ettevõtted oma tegevuse. Samuti hakkasid tootjate hinnad aasta teisel poolel kukkuma, hinnalangetajate esirinnas olid eelkõige koduturule orienteerunud ettevõtted ning näiteks riigihangetel õnneotsijate hulk kasvas."

Tamme sõnul on suuremal osal mööblitootjatest selle aasta peamiseks eesmärgiks aasta lõpuks ellu jääda. Koduturu järsku langust võimendab seegi, et Eesti mööblitööstuse põhilisi ekspordiriike Soomet ja Rootsit on haaranud samuti 30%line langus.

2008. aastal kahanes mööblitööstuse kogumaht eelneva aastaga võrreldes umbes 9,5% võrra. Sektori kogukäive oli 6,3–6,8 miljardit krooni, millest 70–75% moodustas eksport. Statistikaameti märtsi ülevaate järgi langes turg Eestis umbes 50%, sõltuvalt alasektorist võibolla isegi 65%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077