12. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistika: metsaraie lubatust poole väiksem

Kuigi statistikaameti andmetel suurenes eelmisel aastal Eesti metsaraie seitsme protsendi võrra ehk ligi 7,4 miljoni tihumeetrini, jääb see siiski lubatud optimaalsest mahust poole väiksemaks.

“Kui arvestada, et statistikaameti andmed on tuletatud metsateatiste põhjal ehk peegeldavad metsaomanike raiekavatsusi, siis on alust arvata, et tegelik raie jääb alla 7 miljoni tihumeetri,” ütles keskkonnaministeeriumi metsaosakonna juhataja Marku Lamp pressiteates. “Eesti metsanduse arengukava sätestab aastatel 2001–2010 optimaalseks raiemahuks keskmiselt 13,1 miljonit tihumeetrit aastas – seega raiutakse poole vähem.”

Tegelikku raiemahtu näitab kõige täpsemalt metsakaitse- ja metsauuenduskeskuse tehtava statistilise inventeerimise (SMI) tulemus. “2008. aasta kohta inventeerimise andmed veel puuduvad, kuid 2007. aastal küündis Eesti metsade tegelik raiemaht 5,6 miljoni tihumeetrini ehk vahe metsateatiste andmetega oli 1,3 miljonit tihumeetrit,” selgitas Lamp. Ka 2006. aastal oli soovitud ja tegeliku raiemahu vahel erinevus – raiuda sooviti 5,9 miljonit tihumeetrit, tegelikult raiuti 5,3 miljonit.

Seega oleme alates 2004. aastast jäänud optimaalsest raiemahust väga kaugele. Samamoodi jätkates tekib Metsakaitse- ja Metsauuenduskeskuse hinnangul hiljemalt 30 aasta pärast olukord, kus suure osa majandusmetsade puidukvaliteet on oluliselt langenud, osa metsi on aga kõrge vanuse tõttu lagunenud. Raiemahu vähenemisega on kaasnenud ka puidutööstuse osakaalu ning metsandussektoris töötavate inimeste arvu vähenemine. Sellest hoolimata aitavad puit ja puittooted tasakaalustada Eesti negatiivset väliskaubandusbilanssi.

Mets katab üle poole (51%) Eesti maismaast ja on üks meie suuremaid looduslikke ja majanduslikke rikkusi. 70% ehk 1,5 miljonit hektarit Eesti metsadest on tulundusmetsad, ülejäänud hoiu- ja kaitsemetsad.

Metsasuse poolest on Eesti Euroopas 4. kohal, jäädes tahapoole vaid Soomest, Rootsist ja Sloveeniast. Metsamaa pindala ühe elaniku kohta on Eestis 1,7 hektarit ja kasvava metsa tagavara ühe elaniku kohta ulatub 337 tihumeetrini.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077