Olkiluoto reaktorist on saanud hoiatav eeskuju

Soome Olkiluoto uuest tuumareaktorist, mis
pidi sisse juhatama tuumaenergeetika renessansi, on saanud hoiatav eeskuju nn
uue põlvkonna reaktoritega seotud probleemidest, kirjutas sel nädalal USA
päevaleht New York Times.

Algselt pidi 1600 MW võimsusega reaktor valmima juba sel suvel, kuid neli aastat kestnud ehitustööde käigus on ilmnenud nii palju probleeme, vigu ja defekte, et reaktorit ehitav Prantsuse firma Areva ei julge enam mingit kindlalt valmimisaega lubada. Reaktori eelarve on esialgselt 3 miljardilt eurolt paisunud 6 miljardile eurole.

Ka Prantsusmaal ehitatav Olkiluoto reaktoriga sarnane reaktor on graafikust maas ja eelarve lõhki.

See on märk, et uusi reaktoreid ei ole sugugi lihtsam ega odavam ehitada kui eelmise generatsiooni reaktoreid, kirjutas leht.

Selleks, et tuumaenergia abil oluliselt vähendada kliima soojenemist põhjustavaid kasvuhoonegaase, peaks maailmas aastani 2030 valmima igal aastal keskmiselt 12 uut reaktorit, hindab OECD. Praegu pole isegi nii palju reaktoreid ehitamisel, et suudetaks korvata töös olevad reaktorid, mille ekspluatatsiooniaeg hakkab lõppema. Praegu ehitamisel olevast 45 reaktorist on 22 graafikust maas, kirjutas leht.

USA saab praegu viiendiku oma elektrist 104 tuumareaktorist, mis on ehitatud aastatel 1960-1970. Pool elektrist toodetakse jätkuvalt söe baasil. Firma Westinghouse kõige uuem mudel pole USA ametivõimudelt kinnitust saanud ja ka Olkiluotos ehitamise oleva reaktori mudel pole USAs veel heaks kiidetud.

Olkiluoto ehitusplatsil jätkub töö ööpäevaringselt ning töölisi on seal ligi 4000. Läinud aastal teatas Areva kasumi märkimisväärsest kahanemisest, mis on suures osas tingitud just Olkiluoto reaktoriga seotud kuludest.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

HORIZON TSELLULOOSI JA PABERI AS ootab tööle MEHAANIKUT

Horizon Tselluloosi ja Paberi AS

20. jaanuar 2019

Teabevara