27. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome metsatööstus on kukkumas

Soome metsatööstuse toodang ja puidutööstus vähenevad jätkuvalt ka lähiaastatel, ennustab Metsauuringukeskus (Metla), jõudes tagasi 1990. aastate mahuni.

Puidu kasutus kahaneb Metla hinnangul 2020. aastaks kolmandiku võrra, mille üheks põhjuseks on ajalehtede populaarsuse järsk kahanemine.

Elektrooniliste kanalite populaarsuse kasv mõjutab paberitoodete kasutamist üha jõulisemalt. Trükimeedia kahanemine USAs ja Lääne-Euroopas on nõrgendanud eriti ajalehepaberi nõudlust. Mõju ulatub ka büroo- ja ajakirjapaberini.

Metla ennustab, et Soome metsatööstuse toodang ja puidutööstus on 2020. aastal tagasi 1990. aastate tasemel. 2007. aastaga võrreldes kahaneb paberitööstuse toodang kolmandiku ja puidutoodang viiendiku võrra.

Halbu uudiseid toob juurde nõudluse ja pakkumise vahekord rahvusvahelisel turul, kliimamuutus, taastuvenergiat toetav poliitika ja ühiskonna tegevusalade ja väärtuste muutus.

Oma mõju on ka majandussurutisel.

Soome paberitööstus kannatab nõudluse vähenemise all tugevamalt kui konkurentriigid.

Metsatööstusele annavad lootust biokütuste tootmine koos tselluloosi ja paberiga ning elektri ja soojuse tootmine. Puidul põhinevale elektri- ja soojatootmisele ennustas Metla lähiaastateks tugevat kasvu.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077