Autor: Tiit Elner • 25. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saudi Araabia ja Liibüa: nafta tõuseb 75 dollarile

Tootjamaad ennustasid hinna kindlat jõudmist taas sellele pikaajaliseks tootmisse investeerimiseks vajalikule tasemele, kuid tänu nõudluse piiratusele mitte väga ruttu.

„Ükskord,“ kommenteeris Saudi Araabia naftaminister Ali Al-Naimi 75 dollarit barreli eest hinnataseme saabumise aega, vahendas Reuters. „Probleem on turus. Nõudlust on ainult ühes kohas, Aasias, ja see on kõik,“ ütles minister. Liibüa teatel võib nõudluse tõusu oodata kolmandas kvartalis, kui USA majandus paraneb. Saudi Araabia rõhutas, et OPEC peab oma neljapäeval Viinis algaval tippkohtumisel hoidma kindlalt toodangupiirangute kurssi. Seda OPECilt ka oodatakse koos survega liikmetele neist täielikult kinni pidada. Eri hinnangutel on piirangute täitmine praegu 77-80%.

Liibüa kõrgema naftaametniku Shokri Ghanemi sõnul võib äsjase mõningase hinnatõusu põhjuseks pidada ennemini spekuleerimist kui fundamentaalnäitajaid. Eelmisel nädalal tõusis hind üle 62 dollari. Veebruarikuine hinnapõhi oli 33.55 dollarit.

Saudi Araabia on kinnitanud, et saab hakkama 50 dollarise nafta hinnaga, et võimaldada maailma majandusel taas kasvule pöörduda. Mitmete tootjamaade ja analüütikute väitel on piir 75 dollarit, et tagada tootmise pikaajaliseks jätkusuutlikkuseks vajalikud investeeringud. Al-Naimiga Roomas kohtunud USA energeetikaministri Steven Chu sõnul on ka tootjamaade huvides vältida järske hinnahüppeid, mis suruks nafta nõudluse alla: „Arvan, et maailm tahab stabiilset nafta hinda. Järjekordsel hinnahüppel oleks kindlasti väga tõsised tagajärjed maailma majanduse paranemise suhtes.“

Saudi Araabia rahandusministri Ibrahim Al-Assafi sõnul on IMFi tänavune nafta hinna prognoos liialdatult pessimistlik. IMF on välja toonud rea põhjendusi, miks hind ei saa oluliselt tõusta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077