7. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Narvas kasvab tootmine 20 aasta järel

Täna avatakse Narvas 2007. aastal tootmist alustanud Metalliset Eesti järel teine tootmistsehh Makmet Eesti. Ettevõtted annavad Ida-Virumaal tööd ligikaudu 200le inimesele.

"Metalliset Eesti AS 5000 m2-se tootmistsehh hakkas tööle 2007. aastal. Selle aasta veebruaris lõppesid Makmet Eesti 2400 m2-se tootmistsehhi ehitustööd," rääkis Makmet Eesti AS juhatuse liige Arne Raam.

Raam selgitas ettevõtte struktuuri, et Makmet Eesti koosnebki tegelikult kahest firmast Metalliset ja Makron. Mõlemad firmad on Soome algupäraga ja Soomes registreeritud ning mõlemal on Eestis ka tütarfirmad: Metalliset Eesti AS ja Makron Estonia OÜ. Soomes on Metalliset OY ja Makron OY.

Makmet Eesti ASi omanik on 50% Metallisest OY ja 50% Makron OY.

"Matelliseti ja Makmeti vahel tahetakse luua sünergiat, kuna tootmisalad on suhteliselt lähedased ehk metallitöötlemine ning üks täiendab teist. Tootmine firmades ei kattu, masinapark mingil määral. Metalliset teeb kergemat laadi masinaehitus tooteid, siis Makmet teeb keskmise raskusega juba," rääkis Raam.

"Algselt oli Narvas Metallisetis 200 töötajat. Narvas on kahjuks tulnud loobuda 50 töötajast. Mõned 50 koondatust on saanud tööd Makmetis, kuid mitte kõik," lisas ta.

"Makmetis on tänaseks sõlmitud 12 töölepingut. Senini on toimunud tootmise käivitamine, kuid reaalne tootmine algab sel nädalal. Plaanis oli luua selle aasta lõpuks Makmet Eestis 30-40 töökohta. Praegu ilmselt tellimuste seis seda ei võimalda," tõdes ta.

"Metallisetis on kolmandik tellimustest ära kukkunud selle aasta algusest, seetõttu on ka 50 inimest koondatud, võib-olla tuleb veel vähendada töötajate arvu. Loodame, et turg rohkem ära ei kuku."

Raam lisas, et on paranemise märke, et turg enam ei kuku. "Aprillikuu käive paranes 15% võrreldes märtsiga. Stabiliseerumise tunne on ja, et ega enam hullemaks ka ei lähe. Mais ootame aprilliga sarnast tulemust."

Ettevõtte juhatuse liige sõnas, et toodang eksporditakse Soome kaudu, kuna Soome firmad on omanikud ning sealt kaudu tulevad ka tellimused. Metallseti ja Makmeti turud on peamiselt Venemaa, Hiina, Euroopa, Skandinaavia.

Raam rääkis, et otseselt konkurenti neil pole, kuna firmas ei toodeta suuri seeriad. "Teeme spetsiaalselt tooteseeriaid, mis on projektipõhised tööd."

Makmeti tootmistsehh Eestis ehitati Narva, kuna mujal küsiti 2006. aastal maa eest väga kõrget hinda. "Samuti suutsin teha soomlastele selgeks, et Narva pole mingi hirmus kuritegelik koht, vaid on täitsa normaalne linn, kus inimestel on oskust ja tahtmist teha metallitöid," selgitas ta.

Metalliset OY investeeris Makmet Eesti ASi 60 miljonit krooni ning Makmeti kaudu investeeris Makron OY 20 miljonit krooni ja Metalliset OY 20 miljonit krooni. Investeeringu suurus kokku oli 100 miljonit krooni.

"Esialgu on see investeering piisav, kuid plaan oli ehitada veel üks 4000 m2-ne tootmistsehh sellel aastal, kuid see lükkub paari aastasse edasi," rääkis ta tulevikuplaanidest.

Raam tõdes, et nad on otsustanud edasi investeerida Narva, kuna koostöö linnaga on väga hea ning linn on neid toetanud. "Makmeti ja Metalliseti tootmistsehhid on esimesed tootmishooned Narvas 20 aasta jooksul," lisas Raam.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077