6. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Edgar Savisaar: elektrijaamade müük oleks kuritahtlik

Tallinna linnapeast keskerakonna esimees Edgar Savisaar protestib valitsuskoalitsiooni kava vastu viia börsile Eesti Energia, nimetades seda kuritahtlikuks ja rahvavaenulikuks.

Savisaare sõnul prooviti kümme aastat tagasi elektrijaamu ameeriklastele müüa. "Lühikese aja jooksul korjati ligi kakssada tuhat allkirja inimestelt, kes ütlesid selge "ei" erastamisele. Sisuliselt oli erastamisele vastaseid umbes kolm-neli korda rohkem kui allkirja andnuid," märkis ta. Ebaõnnestunud erastamise katse sai toonasele valitsusele ja tema peaministrile saatuslikuks, nende toetus kukkus järgmistel valimistel kolm korda, lisas Savisaar.

Ta tunnistas, et keskerakonna asi "pole muretseda praeguse koalitsiooni niigi olematu toetuse pärast, kuid müügiaktsioon, mille Padar algatas, puudutab, mitte ainult koalitsioonierakondi, vaid lööb eelkõige kõigi eestimaalaste pihta, kelle eest ja pärast keskerakond seisab."

Savisaare sõnul "majandusraskused ja majanduse ülejahutamine, mis on saavutatud lõputute eelarvekärbetega, on Ansipi valitsuse otsene süü ja tegematajätmine, selle eest maksma pannakse aga jälle Eesti inimesed".

Tema ütlusel pole raske ennustada, mis juhtub peale Eesti elektrijaamade erastamist. "Elektrihinnad saavad tõusma kordades. Eraomanikku ei huvita vastuvõetav hinnatase elanikkonnale, teda huvitab vaid kasum. Investeeringud, mida riigifirma suudab oma omandistruktuuri arvestades teha, vähenevad kordades või lõpevad sootuks. Osturaha tahetakse ju võimalikult kiiresti tagasi teenida ning peale seda tulgu või veeuputus. Pole raske ette näha ka inimeste massilist vallandamist või koondamist. Tuletagem kasvõi meelde, kui palju vähenes Eesti Raudtee töötajaskond peale erastamist," märkis Savisaar.

Keskerakonna juht hoiatas, et tänases majanduse olukorras tähendab riigiettevõtete müük sisuliselt poolmuidu äraandmist. "Ostjaid võib leiduda, kuid õiget hinda täna võimalik teenida ei ole. Jääb ainult küsida ja imestada, mida küll Eesti inimesed on valitsusparteidele halba teinud, et neid nõnda kiusatakse," kinnitas ta.

Savisaar kutsus üles kõiki edumeelseid riigikogu liikmeid ja avalikkust selgelt välja astuma valitsuse kava vastu müüa Eesti elektrijaamad, Eesti Energia, Tallinna Sadam jt väärtuslikud infrastruktuuriobjektid.

Päevaleht kirjeldas täna rahandusminister Ivari Padari poolt valitsusele saadetud ettepanekute paketti, kus eelarve olukorra parandamiseks käsitletakse ka Eesti Energia ja Tallinna Sadama võimalikku börsile viimist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077