4. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kehra paberivabrikul on tööd juuni lõpuni

Eesti ainsal pakendipaberi tootjal Horizon Tselluloosi ja Paberi ASil õnnestus töömahtu suurendada ning kinnitatud tellimusi jätkub juuni lõpuni.

Aprillis vähendas Horizon laojääke 30 protsendi võrra ning tootmine on katkematult käinud veebruari algusest. Horizoni juhatuse liige Ashwani Sharma kommenteeris, et väljaspool Euroopat olevad turud muutuvad ettevõttele üha olulisemaks. "Horizon ekspordib sada protsenti toodangust ning Euroopa on seni olnud meie põhiturg. Kuid nüüd näeme palju suuremat nõudlust Aasias, Aafrikas ja ka Ameerikas," ütles ta.

Praegu tehasel laovarusid Sharma teatel vaid nädalaks. Ta lisas, et klientide varud on hakanud võrreldes kahe eelnenud kvartaliga vähenema ning nad vajavad uut toodangut, mis on ka stabiilse müügi põhjuseks. Sharma sõnul on Horizon tõstnud tootmise efektiivsust, vähendades energia ja puidukiu tarbimist, mis parandab ka ettevõtte konkurentsivõimet.

Möödunud nädala algul ütles Horizoni juhatuse liige Aime-Kersti Kelder Äripäevale, et ettevõtte läbirääkimised võlakirjainvestoritega on samas seisus kui mõni aeg tagasi. Horizon on oma ettepanekud teinud, kuid võlakirjade pikendamisele alla pole veel kirjutatud," sõnas Kelder.

Horizoni 22 miljoni kroonise 8,5%se aastaintressiga võlakirjaemissiooni lunastustähtpäev saabus 10. aprillil. Lisakapitali leidmiseks 2007. aasta oktoobris SEB korraldatud võlakirjaemissiooni märkisid teiste seas ka SEB enda fondid. Majanduskriisist räsitud tööstusettevõte võlakirjainvestoreile raha välja ei maksnud.

Alates 1995. aastast Tolaram Groupi omandis olev Horizon on kaasajastanud tehase sisseseadet, viimasel kümnel aastal on sellesse investeeritud üle miljardi krooni. Horizon müüb aastas kuni 650 miljoni krooni eest pakendipaberit. Kogu toodang läheb ekspordiks.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse 2008. aastal avaldatud edetabelis oli Horizon Tselluloosi ja Paberi AS 13,4 miljoni eurose aktsiakapitaliga Eesti suuruselt 16. välisinvestor.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077