Autor: Ekaterina Taklaja • 29. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mööblitootmine liigub vaikselt tõusu suunas

Eesti mööblitootjad tunnistavad, et kuigi võrreldes 2007.-2008. aastaga on käive vähenenud kuni poole võrra, on olukord turul stabiliseerumas ning tellimusi võib prognoosida vähemalt kaheks kuuks ette.

Hanspert OÜ juhatuse esimees Gennadi Demahin kasutas mööblituru nõudluse kirjeldamiseks arstide terminoloogiat: "Haige seisund on stabiilselt raske." Tema sõnul mingi liikumine siiski on. "Ma ei ütleks, et olukord on rahuldav, kuid mingis mõttes on see positiivne küll," teatas ta.

Kalla Mööbel OÜ omanik Robert Pajussaar teatas, et nende tootmismahud kahanesid enam kui 30%. "Seoses tootmisspetsiifikaga saime me isegi headel aegadel planeerida tootmismahte maksimaalselt neli kuud ette. Praegu on see aeg kahanenud 1-2 kuuni. Mis hakkab toimuma juunis, ma ei tea," rääkis ta.

Pajussaar: põhi on möödas

Pajussaare sõnul on turul märgata esimesi stabiliseerimise märke - on pakkumisi ja tööd saada on küllaltki reaalne. "Kuigi olukord ei ole just kiita, kahjumis me ka ei ole ning likviidsusega on kõik korras. Kõige raskem oli jaanuaris-veebruaris, kuid nüüd on see möödas," ütles ta. Pajussaar tunnistas, et vajaliku likviidsuse taseme saavutasid nad kulude, sh palgakulude, kärpimisega.

Tammuru Puit OÜ juhatuse esimehe Aleksandr Okunevi sõnul on mingit elavnemist märgata ainult suve lähenemisest tingitud aiamööbli müügis. "Üldist turu elavnemist ma praegu küll ei tunne. Viimastel kuudel küündis tootmismahtude langus 50 protsendini. Kui olukord ei parane, peame saatma töötajad suveks puhkusele," kurtis ta.

Standardil tagasilöök Lätis

Ka Eesti suurima mööblieksportija Standard ASi turundus- ja müügijuht Priit Tamm oli küllaltki pessimistlik. "Kõige raskem on praegu siseturule ja teiste Baltimaade turule orienteeritud tootjatel. Meie eksport sai kõige rohkem kannatada Lätis, kuid seda ei saa öelda Ida- ja Kesk-Euroopa turgude kohta. Suhteliselt hästi läheb müük Venemaale, Soome, Saksamaale," teatas Tamm.

Samuti märkis ta, et sõltuvalt mööblituru segmendist on ka nõudlus ja väljavaated erinevad. Erasektorile mööblit valmistavad ettevõtted sammuvad käsikäes kinnisvaraturuga. Olukord on etteaimamatu ka nende jaoks, kes valmistavad mööblit eriprojektide järgi. Riigitellimusi või suuri kommertsprojekte täitvatel ettevõtetel aga Tamme sõnul suuri probleeme praegu ei ole.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077