Autor: Külli Haav • 28. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Neste jätab 80 miljonit eurot maksva tehase pooleli

Neste Oil lükkab Porvoo rafineerimistehasesse 80 miljoni euro suuruse investeeringu tegemise tulevikku, vahendas Helsingin Sanomat.

Kütusefirma teatas täna, et peatab Porvoo rafineerimistehase uue rajatise ehitamise, kuigi alles 2008. aastal otsustati bensiini keemilisse töötlemisse raha paigutada.

Neste Oili tulemused aasta esimeses kvartalis langesid. Ettevõtte kasum enne makse kukkus esimeses kvartalis 191 miljonilt eurolt 81 miljoni euroni. Kasum aktsia kohta langes 0,56 eurolt 0,24 euroni. Käive omakorda langes 38 protsenti 3,3 miljardilt eurolt 2,05 miljardi euroni. Äriühingu väite kohaselt on langus tingitud oluliselt madalamatest naftasaaduste hindadest.

"Majanduse allakäik väljendub selgelt naftasaaduste nõudluses. Naftatöötlejad tunnevad mõju eriti selgelt, sest uut töötlemise võimsust on valmimas nii tänavu kui ka järgmisel aastal, "ütles tegevdirektor Matti Lievonen finantsaruandes. Tema sõnul vähenes eriti diiselmootoriturg, kuna see on tugevasti sõltuv tööstustoodangust ja vedudest.

Neste pidas finantsaruandes maailma majanduse väljavaateid enda jaoks jätkuvalt nõrkadeks, sest nafta nõudluse prognoose on pidevalt allapoole kistud. Nüüd kavatseb ettevõte pöörata erilist tähelepanu paiksetele kuludele, mille alla nähtavasti käib ka kokkuhoid Porvoo isomeerimise rajatise arvelt.

Samas soovib Neste Oil koondada jõud taastuvatest toorainetest valmistatud NExBTL-diisli tootmisvõimsuse kasvatamiseks Singapuris ja Rotterdamis ning baasnafta ettevõttesse Bahreinis.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077