23. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstus: unikaalne kood kinnitab puidu legaalsust

Puiduga seotud kadude vähendamiseks ning ebaseadusliku tegevuse pärssimiseks algatatud projekt Indisputable Key püüdleb selle poole, et iga metsast raiutud tarbepuu saaks pärast langetamist külge unikaalse koodi, mis saadab seda eluringi lõpuni.

Kui säärane markeerimine üleüldiselt kasutusele võtta, välistaks see ebaseaduslikud raied ning teised puiduga tehtavad hämarad tehingud juba eos, sest koodita puitu poleks lihtsalt võimalik kusagil realiseerida.

Säärase koodi olemasolu lubab sisuliselt tuvastada, millal, millisest metsast ja kelle sae läbi langetatud on puu, millest on valmistatud sinu kodus oleva köögilaua jalad.

TTÜ mehaanikateaduskonna mehhatroonikasüsteemide õppetooli juhataja Mart Tamre sõnul on tegemist rahvusvahelise projektiga, mida finantseerib Euroopa Liit.

"Projekti põhieesmärk on puidu jälgimise süsteemi loomine, millest oleks kasu ennekõike puidutööstustele," selgitas ta. "Tänapäeval on kõik kaubad märgistatud triipkoodiga, mis võimaldab müüjatel toote kohta infot saada. Tootmiskvaliteedi tagamiseks on oluline, et jälgida saaks ka puidu kui materjali teekonda."

Praegu läheb Tamre sõnul lubamatult palju laudu praagiks. "Piisava info olemasolu korral oleks võimalik jälgida ka iga laua teekonda ning kui see kusagile toppama jääb, saaks välja selgitada viivituse põhjuse," tõdes Tamre. "Projekti raames märgistatakse kogu puit selleks spetsiaalselt välja töötatud seadmete abil ning info saadetakse andmebaasi."

Ta selgitas, et saekaatris mõõdetakse ära ka palgi omadused ja kõik need andmed ning andmed palgiga tehtud tehnoloogiliste protsesside kohta kodeeritakse märgi sisse ning edastatakse ka andmebaasi - siis on tarbijal mugav automaatse lugeja abil vajalik info kätte saada ning otsustada, milline laud kuhu sobib.

Eesmärk on puidu raiskamist vähendada

Indisputable Key projekti koordinaator on Rootsi Tehnikauuringute Instituut. Tamre sõnul on see asutus juba aastaid tegelenud mitmesuguste metsatööstuse arengu võtmeküsimustega ning just kvaliteedi ja kadude probleem on viimasel ajal iseäranis terav kõikjal maailmas.

"Eestis oleks põhiline kasu kindlasti võimalus puitu senisest optimaalsemalt ära kasutada," ütles ta. "Kaod väheneksid ning kulusid saaks kõvasti kokku hoida."

Tamre kinnitas, et oluliselt väheneks ka puidu vargus. "Kui pole märki peal, on järelikult tegu ebaseadusliku puiduga," märkis ta. "Igasugune sahkerdamine kaoks ära."

Lisaks oleks märgistamine kasulik keskkonnale. "Puit on küll taastuv ressurss, kuid see taastumine ei käi kiiresti," ütles ta.

ASi Hekotek elektri- ja automaatika osakonna juhataja Avo Raigla ütles, et Indisputable Key projektiga liitumine sai nende ettevõtte jaoks alguse TTÜ kaudu.

"Ülikooli ülesandeks oli leida Eestist keegi, kes oleks seotud saeveski seadmete valmistamisega ja kellel oleks selles valdkonnas põhjalikud kogemused nii tarbija kui ka tootja seisukohalt,“ selgitas ta. "Hekotek on selles vallas terve endise NSV Liidu kaasaegseim ettevõte ning sestap on loogiline, et nad meie poole pöördusid."

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077