Autor: Tiit Elner • 23. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kia uus autotehas toob õnne Ameerika väikelinna

Kodumaiste tootjate hinge vaakudes avab lõunaosariigi kolkas tänavu oma esimese autotehase USAs Koreast pärit Kia.

„Tänu Sulle, Jeesus, et tõid Kia meie linna!“ Sellise plakati püstitas Georgia ja Alabama piiril asuva West Pointi linna põliselanik Annie Davidson (65) oma maja ette murule nähtavaks kõigile peatänavat mööda sõitjatele. 3500 elanikuga linnakesel 130 km kaugusel Atlantast on õnnestunud investeering saada suuresti tänu osariigi võimude loodud soodustustele, kirjutas New York Times.Tänu Jeesusele, et ta tõi KIA meie linna!

Maksu- ja teisi soodustusi on 400 mln dollari eest. Tehas asub valmides välja laskma väikest Kia Sorento SUV-d. Tõmme ühte vähestest regioonidest riigis, millel on konkreetset lootust majanduslangusest kiirelt pääseda, on tugev. Kuigi praegu on tööle vormistatud vaid 500 inimest, on ettevõttes läbivaatamisel 43 000 eelmise aasta jooksul internetis laekunud sooviavaldust.

„Oleme ainus koht kogu riigis, kus on onlainis välja käia 7 000-10 000 töökohta tootmises,“ rääkis linnapea Drew Ferguson IV, „me oleme koht, kus tunneli lõpus paistab valgus.“ Varasem tähtis tekstiilitööstuse linn oli peale selle kokkukukkumist 90ndatel aastatel vaikselt välja suremas. Peale otseselt uues tehases tööle asuvate inimeste vajab ettevõte ka kõike tootmiseks vajalikku tarnivaid ärisid ja seal töötavaid inimesi, rääkimata infrastruktuurist ja tarbekaupade pakkujatest.

Majanduse elavnemist on juba märgata. Enne varjusurmas viibinud kesklinnas on avatud uus pubi ja korea restoranid. Kingapoe omanik Tom Oswalt on rahul: praegu pakub ta 15 töösaabaste brändi ja tänu piirkonda tulvanud ehitustöölistele tegi mullu oma kõigi aegade käiberekordi. „Enne oli kesklinnas 18 tühja ärihoonet, neli neist kokku kukkumas, sealhulgas see siin,“ näitas mees oma poodi. Uute äride avamine toimub hoogsalt, esimest korda 25 aasta jooksul käivad ettevalmistused uue elurajooni ehitamiseks.

West Pointi põhjaküljele rajatav tehas peab käiku minema aasta lõpuks. USA riikliku statistika kohaselt on auto- ning autoosade tööstuses töötajate arv vähenenud alates 2000. aastast kaks korda. Välismaiste tootjate ekspansioon on vähemalt osaliselt aidanud katta kodumaiste tootjate suurkoondamisi. Samas Atlanta piirkonnas sulgesid hiljuti tehased Ford ja General Motors. Erinevalt neist ei ole Kia tehastes ametiühingute tugevat mõju. Tööliste oodatav tunnipalk on 15-27 dollarit.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077