22. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Surutise all ägav Latvenergo ähvardab jõuvõtetega

Läti energiamonopoli Latvenergo tütarettevõte Sadales tikls (ST) ähvardas finantsnäitajate halvenemise tõttu keelduda uute tarbijate lülitamisest elektrivõrku, vahendas rus.db.lv.

Läti meedias löögiks allapoole vööd nimetatud sammust kirjutas ajaleht Dienas bizness. Ajakirjandusse sattus ST juhi otsus, mis järgnes vaid mõned tunnid varem teatavaks saanud ühiskondlike teenuste reguleerimise komisjoni otsusele keelata ST-l tariife tõsta.

ST juhi läkituses firma töötajaile räägitakse uute tarbijate elektrivõrku lülitamise peatamisest, aga ka sellest, et uute lepingute sõlmimisest tuleb ära öelda. Dienas bizness lisas, et ST rikkus selliste juhtnööridega litsentsi tingimusi, kus on öeldud: "Litsentsi saaja on kohustatud kindlustama Läti Vabariigi territooriumil katkematu teenusepakkumise näidatud majandusharus, kindlustama teenuste ohutuse, aga ka nende kvaliteedi."

Dienaz biznessil ei õnnestunud kahe nädala vältel Latvenergolt ega ST juhtkonnalt kommentaari saada. Ehitusettevõtte PBLC juhi Janis Lancersi sõnul on Latvenergo käitumine tõeline santaaž ja sellise otsuse vastu võtnud juhtkond tuleks töölt vallandada, kuna nad pidurdavad kogu majanduse arengut riigis.

Läti Masinatööstuse Liidu president Vilnis Rantins nimetas ST sammu ebakorrektseks, kuna see ähvardab rahvamajandust ja lööb ettevõtjaid allapoole vööd.

Eesti Energia Läti tütarettevõtte juht Aivar Tihane kommenteeris: "See, millise tee on valinud ST - oma finantsprobleemide lahendamiseks kasutada pantvangidena tarbijaid, mitte hoolides mõjust Läti majandusele -, on väga kahetsusväärne. Iga äraöeldud liitumisprojekti taga on reaalne isik või ettevõte, kelle huve selle tõttu oluliselt kahjustatakse, kuna ilma elektrita ei toimu tänapäeval midagi."

Tihane lisas, et ST rikub otseselt oma litsentsi tingimusi, mis naturaalse monopoli ja riigi omanduses oleva reguleeritud ettevõtte puhul on väga ebatavaline.

"Finantsprobleemides ei ole mõtet otsida süüdlast väljastpoolt või viidata regulaatori otsusele tariifide tõstmisest keelduda. ST tariife on viimase kahe aasta jooksul tõstetud kokku pea 50% võrra, samal ajal kui võrreldavas olukorras oleva Eesti Energia tariifid pole praktiliselt muutunud," rääkis Tihane. "Samas suudab Eesti Energia Jaotusvõrk tagada efektiivsuse kasvuga mõistliku kapitali tootluse. Sadales tikls näitas eelmisel aastal 200 miljonit krooni kahjumit."

Tihase sõnul mõjutab Lätis toimuv Eesti Energia sealseid kliente samamoodi kui kõiki muid tarbijaid. "Jälgime väga hoolikalt, et Sadales tikls ei asuks ühtegi oma otsust diskrimineerivalt rakendama," lubas Tihane kaitsta Eesti Energia klientide huve.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077