22. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti kaitsetööstus sai tuule tiibadesse

Kaitseministeerium ja Kaitsetööstuse Liit tahavad ühiselt arendada Eesti kaitsetööstust ning sõlmisid selleks koostöömemorandumi. Koostöö puudutab Eesti kaitseväe vajadusi, rahvusvahelisi hankeid ning teadus- ja arendustegevust, vahendas rahvusringhäälingu uudisteportaal "Aktuaalset kaamerat".

Tanke Eestis tänapäeval ei toodeta, kuid Andover Trailersi Tallinna tehases valmivad tankiveo treilerid, mida tarnitakse Suurbritannia armeele ning mis on saanud tuleproovi Afganistanis.

50 kuni 70 tonni kaaluva lahingumasina vedamiseks mõeldud treilerile kehtivad mitmed spetsiifilised nõuded.

"Raskeveok, mis veab tanki, peab olema suuteline liikuma kiirusega 100 km/h. Teine üsna loogiline nõue on see, et kui autorong, mis veab tanki, satub maamiinile, siis selle treileri ülesanne on kaitsta oma koormat," selgitas Andover Trailers Ltd piirkondlik müügijuht Herkki Haldre.

Eestis valmistatakse sõjaliseks otstarbeks ka elektroonikat ning moderniseeritakse välismaalt hangitud relvastust.

"Suurem osa relvadest, mis on praegu hangitud Iisraelist ja abi korras saadud Rootsist, on moderniseeritud Eesti firmade poolt," ütles õhuväe ülem, brigaadikindral Valeri Saar.

"Meie ehk kõige tuntum ja kõrgtehnoloogilisem suund on isetehtud lõhkekehade vastased seadmed, mida tuntakakse Irise nime all. Sisuliselt on tegu raadiodiapasooni sagedustega, mille varjus on rahulik kriisipiirkondades liikuda," rääkis kaitseminister Jaak Aaviksoo.

Kaitseväe vajadused hõlmavad aga ka hoopis tavapärasemaid hankeid, alates saabastest ja lõpetades ehitusega. Vajaduste ja pakkumise koordineerimisele ongi eile allkirjastatud memorandum suunatud.

"Kaitsetööstuse Liidu üks põhiline eesmärk on, et ta hakkab koguma infot, mida ettevõtjad toodavad, ja teiselt poolt, mida kaitsevägi reaalselt vajab. Ja millised on NATO hanked ja mida Eesti ettevõtted suudavad ka sinna pakkuda," selgitas Kaitsetööstuse Liidu juhatuse liige Jüri Käo.

Memorandumi esimene konkreetne tulemus peaks olema alalise koostöökomitee loomine ministeeriumi ja tootjate vahel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077