20. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õlletootjate liit: õlleturg langes möödunud aastal 7%

Eesti õlletootjate liidu andmetel langes Eesti õlleturg 2008. aastal 7%. Õllemüügi languse põhjuseks on eelkõige aktsiiside suurenemine.

Eesti õlletootjate liidu juhi Jüri Kerdi sõnul võib õllemüügi languse põhjuseks pidada valitsuse poolt möödunud aastal tõstetud õlleaktsiisi määrasid, mida tõsteti eelmisel aastal ühtekokku 32% võrra, teatas liit. „Eriti tugev langus tabas turgu möödunud aasta teises pooles, mil aktsiisimäära tõsteti lisaks aasta alguses toimunud 10 protsendilisele tõusule veel 20%,“ ütles Kert.

Ta lisas, et vastavalt muudetud aktsiisile langes õlleturu maht I poolaastal 1,7% kuid teisel poolaastal müüdi õlut juba 11,9% vähem kui 2007. aastal, mis teeb 2008. aasta kogu õlleturu languseks 7%.

Eesti on õlleaktsiisi suuruselt Euroopa Liidu riikide seas täna 9. kohal. „Iga järgnev aktsiisi tõstmine viiks meid absoluutsele tipule lähemale, kus praegu on eesotsas Põhjamaad ja Inglismaa,“ ütles Kert.

Ainsana alkohoolsetest jookidest tõusis möödunud aastal veini müügimaht 5%, samas oli see ainukeseks alkohoolsete jookide grupiks, kus aktsiisi ei tõstetud. „See annab alust väita, et õllemüügi vähikäik on suures osas põhjustatud aktsiisimaksu läbimõtlematust tõstmisest,“ lisas Kert.

Õlletootjad peavad Eesti majanduse arengu seisukohast lähtudes oluliseks mitte vähendada tootmismahtusid, milleni aktsiisi tõstmine paratamatult võib viia. „Arvutused näitavad, et lisaks riigi täiendava aktsiisitulu saamise luhtumisele, jääb riigituludesse laekumata ka müügimahu vähenemisest tulenev käibemaks, mis omakorda ulatub miljonitesse kroonidesse,“ lisas Kert. Tuleb rõhutada, et kodumaised õlletööstused panustavad majanduse arengusse nii suurte investeeringute näol kui ka otseste ja kaudsete maksude, tööhõive ning koostööpartnerite eduka tegevuse kaudu.

Õlleturu muutuste analüüsimisel on võetud aluseks õlleaktsiiside laekumised rahandusministeeriumi andmetel.

2007.a. müüdi Eestis õlut 128 miljonit liitrit, mis teeb ühe eestimaalase kohta ligikaudu 91 liitrit õlut aastas. See näitaja on Euroopa arenenud riikide seas keskmine.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077