15. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kruuda trükikojaost kukkus läbi

Kui sügisel kirjutas Äripäev, et Oliver Kruuda pole Uniprindi soetamise lepingust kinni pidanud ning jätnud tasumata osamaksed, kuna tal pole raha, siis tänaseks on selge, et Kruuda trükikoda ei ostagi.

5. aprillil kukkus tähtaeg, milleks endine Kalev (praegune Luterma) eesotsas suuromaniku Oliver Kruudaga pidid tegema lõpliku tehingu Andrus ja Sirje Reinsoole kuuluva Uniprindi trükikoja ostmiseks. Lutermalt Äripäeval kommentaari saada ei õnnestunud.

Reinsood paneb enim nördima see, et kaks aastat oodati Kalevi (praeguse Luterma) tulemist ning ettevõtte areng sai selle tõttu kannatada. Polnud ju mõtet investeerida ja arendada, kui kohe tuleb uus omanik ja hakkab asju oma käe järgi seadma. „Ettevõtte areng ei olnud päris selline, nagu praeguses konkurentsis oleks võinud olla,“ rääkis Andrus Reinsoo.

„Pigem selle nurga pealt on see pettumus jah suur,“ vastas ta küsimusele, kas tagasihoidlikum arendus ja investeerimine nende aastate vältel teeb enim meelehärmi tehingu katki jäämises.

Lutermaga on Andrus Reinsoo enda sõnul ka korduvalt ühendust võtnud. „Eks me suhtleme nii, et saadame neile meeldetuletuskirju, et teie tähtajad on lõppemas/lõppenud ja teatud arved on tasumata,“ rääkis ta ning lisas, et kõik need kirjad on jäänud vastuseta.

Lutermal on teatud optsioonitasud siiani Reinsoodele maksmata ning nende osas püütakse kokkulepet saavutada, märkis Reinsoo, kelle sõnul Luterma suhtes mingeid sanktsioone optsioonilepingu kohaselt rakendada ei saa.

Kas võite nüüd uusi ostjad otsima hakata? „Selles mõttes kindlasti, et meil ei ole praegu kellegi ees optsioonikohustusi ja kui me tahaksime, võiksime hakata uusi partnereid otsima,“ ütles Uniprindi ja selle tütarettevõtte Unipressi omanik. „Me ei ole väga kindlad praeguses situatsioonis, kas kedagi otsimegi,“ lisas ta ning selgitas, et võeti hoopis aeg maha.

Uniprinti ja Unipressi on tabanud küll umbes 20%-line langus seoses kõrvalturgude valuuta ebastabiilsusega, kuid üldiselt pole kurta, on Reinsoo tagasihoidlik ja ei nurise. Läheb nii nagu teistelgi, lisas ta.

2007. aasta talvel sõlmitud lepinguga pidi AS Kalev saama enda omandusse 80% ASi Uniprint aktsiatest. Koos 3. jaanuaril 2008 sõlmitud lepinguga omandatud 20% aktsiatega oleks ASist Kalev (praegune Luterma) pärast mõlema tehingu realiseerumist nii Uniprindi kui ka Unipressi aktsiate ainuomanik. Sügisel tunnistas Andrus Reinsoo, et tehingust on huvitatud mõlemad pooled, kuid Kalevil (praegusel Lutermal) ei ole piisavalt raha.

Aktsiaseltside Uniprint ja Unipress tegevusvaldkonnaks on trükiteenindus, ettevõtted valmistavad erinevaid reklaam- ja väiketrükiseid, ametipabereid ning kvaliteetajakirju.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077