2. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vene Ižavto paneb poe kinni

Venemaa autotootjatest esimesena kriisis olev, Iževskis tegutsev, üks Venemaa suuremaid autotehaseid vallandab pea kõik töötajad ning tootmisvõimsused konserveeritakse määramata ajaks.

OAO Ižavto põhiomanik SOK grupp ei suutnud saavutada kokkulepet tehase müügiks AvtoVAZile, kirjutas eile Kommersant.

Rubla devalveerudes muutus ebarentaabliks Kia autode koostamine detailikomplektidest. Tehas lasi välja mudeleid Iž-27175 ja VAZ-2104 ning pani kokku Kia mudeleid Spectra ja Sorento. 5000 töötaja koondamisest Ižavtos teatas Udmurtia (mille pealinn Iževsk on) president Aleksandr Volkov. Ta nimetas põhjusena tehingu nurjumist AvtoVAZiga ning tõdes, et kohalik võim olukorda mõjutada ei saa.

Omaniku plaanidega kursis oleva allika kinnitusel saadetakse tõesti 5500 töötajast 5000 kahe kuu palgaga tänavale. See on esimene Vene autotehas, mis kriisi tõttu täielikult uksed suleb.

Tehase aastane tootmisvõimsus on 220 000 autot, 2007.aasta toodang oli 78 800. Omaniku esindajad keeldusid praegust olukorda kommenteerimast. Siseringi allikate sõnul kadus neil rubla odavnedes huvi autode koostamiseks, kuivõrd Kia ei nõustunud autokomplektide hinda alandama ja tegevus muutus kahjumlikuks. Ajalehe allikate teatel tõi tehas alates mullu novembrist kahjumina 7 mln dollarit kuus. Hiljuti jäi Ižavto ilma ka Kia maaletooja staatusest.

AvtoVAZi juhi Boriss Aljošini sõnul pidas ka tema Kia'ga läbirääkimisi autokomplektide hinna langetamiseks, korealaste äraütlemine sai aga üheks põhjuseks Ižavtot mitte osta. Ižavto tehase seiskamine võib viia selle pankrotini, öeldi ajalehele ühest tehast krediteerinud pangast. Lehele teadaolevalt on tehase laenukoormus 12 mld rubla (4,19 mld krooni), kaks kolmandikku sellest Sberbankile. Peale selle on välja lastud 2 mld rubla eest võlakirju, mida ettevõte ei suutnud raha puudumise tõttu 2008.aasta detsembris tähtaegselt lunastada. Võlakirjaomanikke on lohutatud lubadustega peatsest tehingust AvtoVAZiga.

Analoogselt Ižavto ärimudeliga paneb Venemaal OAO Sollers detailikomplektidest kokku SsangYongi ja Fiati mudeleid ning TagAZ Hyundai omi. Viimane on juba koosteliinid peatanud. OAO Sollers esindaja teatel ei kavatse nad tegevust lõpetada ja kauplevad välispartneritega hindade üle, mida on osaliselt ka edu saatnud.

Venemaa suurimale autotootjale AvtoVAZ on peaminister Putin äsja lubanud suurt riiklikku abi. Kummuli läinud autotehase asukoht Udmurtia pealinn Iževsk (632 000 elanikku) on kauane masina- ja relvatööstuse keskus. Seal on sündinud ja tootmisse läinud kuulus Kalašnikovi automaat.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077