2. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väo Elektrijaam toodab nüüd elektrit 60 000 tallinlasele

Äsja täisvõimsusel tööd alustanud Väo Elektrijaamas kasutab läbini kodumaist hakkpuitu ning turvast, varustades elektrienergia ja soojusega 60 000 tallinlast.

„Eesti energeetika sõltub praegu liiga suures osas Venemaa gaasist, seepärast on väga oluline, et me suurendaksime järk-järgult energia- ja soojusetootmist, mis ei sõltuks Venemaast ja gaasi hinnast,“ kommenteeris AS Tallinna Küte juhatuse esimees Kristjan Rahu.

„Väo elektrijaama töö tagab tarbijale stabiilsema – Venemaast sõltumatu hinna. Väo Elektrijaam vajab soojuse- ja elektrienergia tootmiseks iga päev umbes 500 tonni hakkpuitu, aastas kokku ca 270 000 tihumeetrit,“ sõnas Rahu. Ta lisas, et elektrijaam katab kolmandiku Tallinna küttevajadusest.

„Kütus on kohalik, oleme võimelised leidma kohalikke partnereid, kes pakuvad kütust stabiilse hinnaga,“ sõnas ta.

Väo Elektrijaama juhatuse liige Andres Taukar ütles, et neil on varutud korralik kütuse reserv kolmeks kuuks. „Kütame puiduhakke, puidujääkide ja freesturbaga. Meie põhitarnijad on Teesalu Auto, Purutuli ja WoodEx Ltd."

Taukari sõnul on kogu elektrijaama tööprotsess säästlik ning keskkonnasõbralik. „Kütteks põletame elektrijaamas ainult kodumaist toorainet: 90% puiduhaket ning 10% turvast,“ ütles ta.

„Elektrijaama investeeringu maht on 1,114 mld krooni,“ ütles Taukar. Ta lisas, et osa sellest on oma investeering ning osa on laenu võetud. Omafinantseeringu suurust ei soovinud ta täpsustada.

„Päevaäri energeetikas ei tehta, ärisse sisenetakse pikaajalise visiooniga,“ märkis Taukar. Ta ütles samas, et laen plaanitakse tagasi maksta kahekümne aasta jooksul.

„Sooja tarvitamine maja kohta on vähenenud 10-15%, osa meie püsikulusid jääb katmata, peame kohanduma olukorraga,“ rääkis Rahu. Samas ei tundnud ta ettevõtte käekäigu pärast muret: „Kyoto protokolli järgi peab Eesti Energia põhivõrk ostma teatud protsendi taastuvenergiat.“

Väo koostootmisjaama võimsus on 25 megavatti ja soojusvõimsus 49 megavatti. Elektrijaama planeeritud elektritoodang ulatub kuni 180 gigavatt-tunnini aastas ja soojusetoodang kuni 380 gigavatt-tunnini aastas. Lisaks saab koostootmisjaam suitsugaaside kondensaatori abil väljastada veel kuni 18 MW soojusvõimsust.

Väo elektrijaama rahastab Keskkonnainvesteeringute Keskuse vahendusel ka Euroopa Liit.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077