2. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väätsa Agro: piimatootmist seisata ei saa

Väätsa Agro juht Tiit Tuuleveski ütles Äripäevale, et ettevõtte makseraskused on tingitud piimaturu madalseisust ning piimahinna jätkuvast langusest.

"Et oleme ettevõte, kelle tulu väga suures osas sõltub olukorrast piimaturul, siis valdavalt ongi meie makseraskused tingitud jätkuvast piimahinna langusest. Eelmise aasta kahe esimese kuuga võrreldes saime tänavu üle 6 miljonit krooni vähem," vastas Tuuleveski ajalehe kommentaaripalvele.

Tuuleveski märkis, et piimatootmist ei saa nagu pangakontorit seisma panna. "Lehmad ei tea majanduslikust olukorrast ja hinnalangusest midagi, neid on ikka jätkuvalt iga päev vaja lüpsta. Et meie suurusega piimatootjat seisma panna, peaksime esmalt likvideerima läbi lihakombinaatide kogu veisekarja, aga see kestab minimaalselt 3,5 aastat."

Tuuleveski sõnul on rohkem kui 3500 loomaga Väätsa Agro tootmist ringi korraldanud küll.

"Koondamisega tegelesime me juba paar aastat tagasi, kui vähendasime ca 40 inimese võrra töötajate arvu. Ka tänavu, seoses tootmise ümberkorraldustega, jäävad mõned töökohad üle, kuid see ei ole kampaania. Sundpuhkamist seni olnud ei ole," rääkis ettevõtte juht.

"Piimakari on ikka farmides. Eelmisel suvel varutud söödast jätkub eeldatavasti juulikuuni, nii, et nälga nad ei jää. Küll on vähenenud ostusöötade osa, seega ka toodang," lisas Tuuleveski.

Toodetud piima eest Laeva Piim TÜ Väätsa Agrole võlgu jäänud pole. "Nad on väga korrektselt maksnud," ütles Tuuleveski ja lisas, et nende tulevik sõltub piimahinnast, milles tootjal paraku kaasarääkimisõigust pole.

"Eestis on nii, et tootja ootab alandlikult mis kaupmeestelt ja meiereidelt üle jääb, kui jääb. Põhiküsimus, mis täna juhatuse ees on, on see, et mõne nädala pärast tuleks põllutöödega pihta hakata, et tagada loomad järgmiseks talveks söödaga. Kui siin midagi rahapuudusel tegemata jääb, siis sügis saab väga kurb ja sünge olema. Paljuski sõltume ka võlausaldajate kannatlikkusest," tõdes ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077