Autor: Tiit Elner • 1. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiinas tõi tööpuudus õitsengu plastilisele kirurgiale

Hiinasse kriisiga jõudnud tööpuuduse kasv on toonud buumi kohalikele plastikakirurgidele - raskes konkurentsis tahavad tööotsijad paremad välja näha.

"Ega nad seda avalikult ei ütle, aga valikuprotsessis võtavad nad ilusama välja," rääkis 21 aastane viimase kursuse tudeng Stephanie Yang (tema palvel privaatsuse huvides kasutatud nime inglisekeelset varianti). Ta astus sisse ühte kümnetest Shanghai plastilise kirurgia kliinikutest ja lasi 730 dollari eest silmalauge kohendada.

See raha võrdub tema aastase õppemaksuga. Peale sidemete eemaldamist järgmisel päeval ning ihu taastumist oli ta valmis järjekordseks tööintervjuuks. Plastikakirurgias siin nüüdsel ajal toimuva buumi tõttu võib öelda, et paljud noored hiinlased nõustuvad tema seisukohavõtuga, kirjutas eile Los Angeles Times.

USAs on majanduslangus viinud kosmeetilise kirurgia järsule vähenemisele, kuivõrd tervisekindlustus seda tavaliselt kinni ei maksa. Ninakohendamise eest ei maksa kindlustus ka Hiinas, kuid siinseid tarbijaid see ei peata. Tööotsijad teavad, et meeldiv nägu aitab jalga ukse vahele saada. Üldine statistika puudub, kuid kümmekond küsitletud Hiina selle ala kliinikut kinnitasid äri kasvu alates möödunud aasta sügisest, mil globaalne finantskriis hakkas matti võtma Hiina majanduselt ja tööturult.

Shanghai Time plastilise kirurgia haigla presidendi Dr. Liao Yuhua sõnul hakkas tööd juurde tulema eelmise aasta novembris ja praegu on patsiente 40% aasta varasemast rohkem. Jaanuaris tegi tema 10 kirurgist koosnev tiim kuni 100 protseduuri päevas: nina korrigeerimine, silmalaugude lõikus, nurgelistele nägudele sujuva hanemuna kuju andmine.

Vaid üht protseduuri kliinik ei paku, nimelt kulukat ja piinarikast jalgade pikendamise protseduuri. Patsiente küsitledes sai haigla teada, et umbes pooltel juhtudel oli asja ettevõtmine seotud tööga. Nendest omakorda osa on lõpusirgel olevad üliõpilased. Teine osa on doktori sõnul "koondatud valgekraed, kes võtavad ette kirurgia nägemaks uue töö otsingul atraktiivsemad välja." Valdav osa patsientidest on naised.

Plastikakirurgia tõusu kuu november on ka aeg, mil õppijad asuvad lõpetamise ajaks tööd jahtides CV-sid laiali saatma. Sel aastal on eriti tõsine konkurents. Riiklikel andmetel lõpetab kutsekooli, kolledzhi või ülikooli 6,1 mln inimest ehk eelmisest aastast 9% enam. Uurijate hinnangul pole neljandik neist aasta lõpuks tööd leidnud.

Seega lisanduvad nad töötute armees miljonitele maalt pärit koondatud tehasetöölistele. Värskeim ametlik number tööpuudusest Hiina linnades on 4,2%, kuid Hiina Sotsiaalteaduste Akadeemia teatel ületab tegelik arv seda enam kui kahekordselt. Ühe personalivahenduse firma teatel on värsketele koolilõpetajatele pakkuda eelmisest aastast 25% vähem kohti.

Hiina tööseadus keelab töölevõtmisel diskrimineerida rassi, rahvuse, soo ja usutunnistuse järgi. Väljanägemise suhtes otse taolisi klausleid pole. Nii seavadki töökuulutused nõudmisi pikkusele, kaalule ja teistele nõudmistele kandidaadi füüsise osas. Beijing Modern Women's Hospital otsib meditsiiniõde, nõutav pikkus vähemalt 5 jalga 2,5 tolli (159 cm) ja "vastuvõetavad näojooned". Shanghai Jibei Electronics Co. nõuab samasugust pikkust abimänedzheriks soovijalt, samuti suitsetamist ning soovi veini juua - ilmselt on värske töötaja niimoodi ärilistel koosviibimistel edukam.

"Olen nõus, et on palju suuri inimesi, kes pole pikka kasvu, näiteks Napoleon," sõnas Shanghai Jibei personalijuht Li Li, "Hiinas on siinpuhul oluline sotsiaalne keskkond ja kultuurilised eelistused. Inimesed tajuvad, et teatud pikkusest lühemad inimesed poleks justkui nii heas vormis, oleks kui liiga nõrgad tuuleiilile vastu pidama ja kandma rasket töökoormat." Siis pole ime, et mõnedki hiinlased maksavad tuhandeid dollareid selle eest, et arst murrab neil jalad ja asetab luudesse metallorad. Harilikult lisavad sellised operatsioonid pikkusele 7,5 cm, kuid neid loetakse väga ohtlikeks.

Enamasti tellitakse siiski väiksemaid ja vähem ohtlikke operatsioone. Teatud ilukaanonit ja sümmeetriataotlust on Hiinas ikka au sees peetud. Tööpakkumistes läheb see vahel absurdini. Hunani provintsivalitsus Kesk-Hiinas seadis mõni aasta tagasi teenistujaks kvalifitseerumise tingimuseks "et rinnad oleks sümmeetrilised". Puhkenud protesti peale muudeti kirja pandud nõudmine ära.

Mõnigi noor inimene peab töö huvides plastikakirurgia pruukimist totruseks. "Täiesti tarbetu ja absurdne," ütles Shanghai väliskaubanduse instituudi 22 aastane tudeng Crystal Yao. Ometi kurdab temagi megakonkurentsi üle tööturul. Mullu novembris oli ta ühena 10 000st kandideerimas 20 Japan Airlines lennusaatja kohale. Ta jõudis välja finaalvooru 96 parema hulka, kuid mitte kaugemale. "On arusaadav, kui mõned tüdrukud tahavad seda (plastilist kirurgiat) teha," tõdes ta.

"See on naeruväärne, aga pole midagi teha," ütles loo alguses tsiteeritud uute silmalaugudega Stephanie Yang. Oma sõnul ei usu ta, et uued silmad aitaks tema muid tööoskusi välja tuua, kuid siiski "sa ei tea kunagi, mis võib olla otsustav tegur... igast eelisest on kasu."

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077