Tööstustoodang vähenes veebruaris ligi kolmandiku

Tööstusettevõtete toodang vähenes 2009.
aasta veebruaris eelmise aasta veebruariga võrreldes 30%.

Eelmise aasta lõpus alanud tööstustoodangu järsk langus süvenes veebruaris veelgi. Kui 2008. aasta oktoobris-novembris oli toodangu langus eelmise aasta vastava kuuga võrreldes 15% piires, siis detsembris vähenes toodang 22% ja tänavu jaanuaris 27%, teatas statistikaamet.

Töötleva tööstuse toodang vähenes veebruaris eelmise aasta sama kuuga võrreldes 33%, mis viis toodangu tagasi 2003. aasta tasemele. Toodangu langust põhjustas eelkõige ebapiisav nõudlus nii sisemaisel turul kui ka ekspordiks, kusjuures müük vähenes võrdselt kolmandiku nii sise- kui ka välismaisele turule.

Veebruaris vähenes toodang kõikides töötleva tööstuse harudes. Suurimas tööstusharus — toiduainete tööstuses, mis on orienteeritud valdavalt siseturu tarbimisele, vähenes toodang 11%. Selle haru langus on püsinud stabiilselt 5–10% piires ja oli ka veebruaris töötleva tööstuse harudest väikseim.

Toiduainete toodangu langust on veidi pidurdanud toiduainete hinnatõusu peatumine, kusjuures märkimisväärselt vähenesid piima, jahu ja õli tootjahinnad. Valdavalt välisturule orienteeritud elektroonikaseadmete tootmises vähenes toodang 14%. Metalltoodete tootmises vähenes toodang neljandiku.

Metallkonstruktsioonide tootmine, mis on eelkõige kodumaisele ehitusturule orienteeritud, vähenes 30%. Jätkuvalt on ligi 40%-lises languses ka puidutööstus, kus vähenes nii saematerjali kui ka kõikide puittoodete tootmine. Mitmes väiksemas tööstusharus oli langus isegi üle 50% — ehitusmaterjalide tootmine vähenes 64% ja mootorsõidukite tootmine 55%.

Elektrienergia tootmine vähenes veebruaris eelmise aasta veebruariga võrreldes 5%, soojuse tootmine suurenes 3%. Sesoonselt korrigeeritud andmetel vähenes tööstustoodang veebruaris võrreldes jaanuariga 4%.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

HORIZON TSELLULOOSI JA PABERI AS ootab tööle MEHAANIKUT

Horizon Tselluloosi ja Paberi AS

20. jaanuar 2019

Teabevara