24. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sekundaarse tooraine töötlejad käisid põhjas ära

Viimase poole aasta jooksul elasid taaskasutusse suunatud materjale sekundaarseks tooraineks töötlevad ettevõtted üle tõsise olelusvõitluse, sest ringlusse mineva klaasi-, plasti- ja paberitoorme hind kahanes olematuks.

Drastilise languse tegid läbi kõikide materjalide hinnad, alates vanametallist lõpetades makulatuuriga. Kuigi praegu kinnitavad ettevõtjad, et hinnad enam vähemasti ei lange, pole siiski eriliseks rõõmustamiseks põhjust. Nii tunnistab Plastitehase ASi juhataja Kalevi Paluteder, et mõnda aega tagasi läbiviidud töötajate koondamisele ja palkade langetamisele lisaks seisab lähiajal ees veel üks solidaarne palgakärbe 10–15% ulatuses. Läinud aasta lõpus seisis partii toodetud plastigraanuleid ja kilehelbeid oma kolm kuud laos, sest sellele ei suudetud vähegi rahuldava hinnaga ostjat leida. Aasta tagasi töötas Plastitehases 90 inimest, praegu on neid palgal 65.Kui veel aasta eest maksis Plastitehas tonni plasti või kile eest kuni 4000 krooni, siis nüüd saavad raha vaid püsikunded, kes suudavad kuus vähemalt 50tonnise toormehulga tagada.„Alates eelmise aasta septembrist selle aasta alguseni alanesid meie toodangu hinnad 2–2,5 korda ja umbes samapalju oleme ka toorme kokkuostuhinda alla lasknud,“ selgitas Paluteder. „Hind aga kerkis aasta tagasi mitte niivõrd omahinna, kui Hiina spekulantide tegevuse tõttu. Meile oldi nõus maksma kõrget hinda lootuses, et kui laev materjaliga Aasiasse jõuab, on seal hinnad juba sedavõrd tõusnud, et kasudega välja tulla. Tänaseks on need spekulandid audis ja ülekuumenenud turg ilmutab jahtumise märke.“ASi Räpina Paberivabrik juhataja Mihkel Peedimaa sõnul tekkis aasta tagasi juba selline absurdne olukord, kus makulatuuri hind oli võrreldav nn esimese ringi paberi hinnaga.„Tarbijaid tekkis eriti Hiinas tohutus koguses juurde ja nemad ajasidki hinna üles,“ iseloomustas Peedimaa. „Kuna pidime makulatuuri eest maksma ülemäära kõrget hinda, et seda üldse saada, on ka meile eelmise aasta majandustulemused äärmiselt viletsad. Sest vastasel juhul oleks kogu vanapaber veetud mujale.“Samas möönis Peedimaa, et Räpina paberivabriku kogused – aastas töödeldakse paar-kolmtuhat tonni vanapaberit – on niivõrd väikesed, et nendega turuseisu ei mõjuta ning vajaliku koguse makulatuuri, peamiselt lainepapi näol saab Räpina paberivabrik siiski kätte.Kasutatud elektroonikaseadmeid, peamiselt kuvareid ja kineskoope ümber töötlev AS Weerec oli viimastel kuudel samuti oma põhilisest toodangust – erineva fraktsiooni ja koostisega klaasitoormest – lahtisaamisega hädas, ent praegu kinnitatakse firmast, et osade materjalide osas on märgata juba hindade tõusu.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077