21. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1,56 miljardit krooni elektrikaabli arendamiseks

Eile Brüsselis lõppenud Euroopa Ülemkogu leppis kokku majanduse elavdamise meetmetes viie miljardi euro ulatuses. Nii saavad näiteks Eesti ja Soome merealuse elektrikaabli edasiarendamiseks ligi 16 miljardit krooni.

Vastavalt kokkuleppele suunatakse raha energia-, interneti ja maaelu projektidele.

"Saavutatud kokkulepe on Eesti jaoks väga olulise tähtsusega," kommenteeris peaminister Andrus Ansip valitsuse kommunikatsioonibüroo vahendusel. "Meile on oluline, et Euroopa Liit on panustanud energiaühenduste rajamisse kõikjal Euroopas. Eestile koos Soomega on paketiga ette nähtud 100 miljonit eurot merealuse elektrikaabli Estlink 2 edasiarendamiseks."

Ühtlasi lepiti ülemkogul kokku energiajulgeoleku poliitika arendamise edasistes suundades, milles ühe prioriteedina nähakse ka Läänemere energiaühenduste kava rakendamist.

Euroopa Liidu tippkohtumisel kooskõlastati ka sõnumid, millega Euroopa Liit läheb juhtivate tööstusriikide rühma G20 tippkohtumisele, kus arutatakse võimalusi tulla välja ülemaailmsest finants- ja majanduskriisist.

Ansipi sõnul on Euroopa oma positiivse eeskujuga olnud kriisiga tegelemisel selles protsessis vedavaks jõuks.

Teised olulised teemad ülemkogul olid kliimamuutused ning välissuhted.

Ansip oli rahul, et ülemkogus toimus esimest korda tõsisem diskussioon nn idapartnerluse üle. Selle sisuks on Armeenia, Aserbaidžaani, Gruusia, Moldova, Ukraina ja Valgevene tihedam sidumine Euroopa Liiduga.

"Eesti on väga tiheda idapartnerluse poolt. See eeldab Euroopa Liidu tuge ja vahendeid idapartnerluse sihtriikidele, assotsiatsioonilepingute sõlmimist, majanduslikku integratsiooni, viisavabadust tulevikus ning sisulist koostööd energia- ja transpordiküsimustes."

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077