15. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väikeettevõte elustab nostalgilise Lehmakese tootmist

Osaühing Viru Kaubandus toob taas turule nõukogudeaegse retsepti ja kujundusega kommi Lehmake, rääkis Äripäevale projekti käivitaja Urmas Velleste.

Lehmakommi hakatakse tootma Saaremaal Nasva Pagari ruumides, kus Viru Kaubandus lõi käed ruumide ja osade tootmisseadmete rendiks. Esialgseks traditsiooniliste lehmakommide tootmismahuks on kavandatud 20 tonni kuus. Viru Kaubandus võtab oma palgale ka 15 Nasva Pagari töötajat, ütles Velleste. Kui õnnestub viis töötajat juurde leida ja nad välja koolitada, suurenevad tootmismahud juba sel suvel. Lehmakommi liini maksimaalseks tootmisvõimsuseks on 60 tonni kuus.

"Selline plaan on," tunnistas AS Nasva Pagari juhataja Tiia Rand. Pikemalt ei soostunud Rand reedel rääkima, vabandades seda nädalase reisiga Norrasse.

„Ootame praegu Lätist pakendeid, need on tulemas,“ rääkis Velleste asjade seisust. Lehmakese põhitoorme ehk kondenspiima ostab Viru Kaubandus Eestist. Neljast hankijast on kolm kodumaist, üks aga Lätist.

Maius jõuab müüki juba aprilli lõpus või mai algul. „Alustame müüki kahes suures kaubandusketis. Tänase seisuga ei saa me kahjuks kõiki kette komme täis panna,“ sõnas Velleste. Jaemüüjate nimesid ei soostunud ta avaldama, vihjates, et poodnike huvi nostalgilisi komme saada oli tootja jaksust suurem ning kõrvalejäänud tunnevad end puudutatuna.

„Täna pole me veel suutelised garanteerima, et Lehmake kogu Eesti kaubandusvõrku kohe jõuab. Jõuludeks peaks see olema saadaval igale magusasõbrale," lausus Velleste.

Lehmakommi tootmisliini käikupanekuks kulub ligikaudu 3,5 miljonit krooni ja laenu selleks ei võetud. „Laenukohustust peal pole. Meie eeliseks on see, et ostame tooraine kohe välja, seetõttu saame toota odavalt,“ märkis projektijuht.

„Me ei karda konkurentide pärast üldse, me ei sega üksteist,“ ütles Velleste Nõos valmistatavate lehmakommide kohta. „Tagasiside kaupmeestelt on, et inimesed küsivad siiamaani ikka Lehmakest. Tegemist on liialt omapärase kommiga, et inimesed seda unustaksid.“

Velleste sõnul on Eestis vaid kaks inimest, kes traditsioonilist lehmakommi tööstuslikult valmistada oskavad. Velleste ise töötas kunagi Rakvere lehmakomme valmistanud Viru Leivas ning on enda kinnitusel üks neist kahest väärtuslike oskustega mehest. Lisaks lehmakommidele toodab Viru Kaubandus praegu ka kolme sorti küpsiseid.

Lehmakese kommi tootmist alustas 1972. aastal Rakvere Leivakombinaat. Patendiameti andmetel kuulub Lehmakese kaubamärk praegu Marekom Investile.

"Omandasime kaubamärgi ja see on praegu ümber vormistamisel," vastas Velleste Äripäeva täpsustavale küsimusele. "Sellega tegeles kolleeg, seetõttu ei oska paberite liikumise kohta väga täpselt öelda," lisas ta ja märkis, et Viru Kaubanduse õigused Lehmakese kaubamärgile kehtivad aastani 2017.

Sõnamärk Lehmakomm kuulub samas ASile Cautes, mis toodab kompvekke Tartumaal Nõos.

Viru Kaubanduse omanikuks on alates selle aasta 16. veebruarist advokaadibüroos Teder, Glikman Partnerid töötanud Maksim Greinomani advokaadibüroo Greinoman Co.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077