Autor: Ketlin Priilinn • 11. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Edukas mütsifirma palkab uusi töötajaid

Ligi kolmandiku toodangust eksportiv mütsifirma Velmard annab tööd 45 inimesele. Hoolimata rasketest oludest on neljale naisele kuuluv mütsivabrik viimasel ajal õmblejaid ning juurdelõikajaid juurdegi palganud.

Selle mütsivabriku on 1995. aastal loonud täielikult kodumaisel rahal põhinev AS Velmard, mis on spetsialiseerunud peakatete õmblemisele ning valmistab vormimütse koolidele, ülikoolidele ja korporatsioonidele, aga ka kaitseväele, pääste-, piirivalve- ja politseiametile.

Veel toodab Velmard laias valikus vabaajamütse, mis lähevad müügiks poekettidesse ja kaubamajadesse kodu- ja välismaal. Velmardi püsitellijate hulgas on ka mitmed Põhjamaade ülikoolid, kaitsejõud, Soome kontsern Marimekko jms.

Kokkuhoiu nimel ei tohi arengu arvel koonerdada

Praegu läheb ekspordiks umbes 30% Velmardi toodangust. Mütside valmistamisega on ettevõttes ametis 45 inimest. Kui enamik ettevõtteid on sunnitud rasketes majandusoludes eluspüsimiseks oma töötajaid koondama, siis Velmardis on viimasel ajal õmblejaid ning juurdelõikajaid hoopiski ametisse võetud.

"Muidugi ei tähenda see, et me tellimustes ja rahas supleksime, kuid oleme optimistlikud ning püüame tegutseda jätkusuutlikult," kinnitab Velmardi arendusjuht Maie Parel. "Eks tuleb kokkuhoidlik olla, et raskel ajal hakkama saada. See aga ei tähenda, et me ettevõtte arengusse ei raatsiks sentigi panustada."

Isiklik suhtlemine aitab kliente kinnistada

Maie Pareli hinnangul on firma edukuse ja püsimajäämise üks oluline tegur paindlikkus."Püüame tellijatele alati vastu tulla, arvestame nende soovidega ning suhtleme hästi palju isiklikult," kõneleb ta. "Ilmselt on just tänu sellele nii paljud kliendid aastateks meile truuks jäänud."

Enamasti on mütsitellijatel olemas mingi oma kujutelm sellest, mida saada soovitakse. Siiski pole see tingimata vajalik, kuna ettevõttes on olemas palju näidiseid, mis kindlasti aitavad mõtteid suunata.

"Vahel tullakse ka mõne päris Eesti-aegse asjaga, teinekord aga näiteks mõne pildiga," räägib konstruktor Malle Põld. "Oleme mütside ajaloolist algkuju natuke ringi teinud ning tulemus on saanud väga ilus ja omanäoline. Paljud koolid näiteks soovivad mütsiga meenutada killukest endisi aegu ning tikandite abil oleme seda siis püüdnud kajastada."

Ta lisab, et suurema osa Eesti koolide vormimütsid on valminud just nende ettevõttes. Aeg-ajalt valmistatakse mütse ka üksikisikutele, kuid üldiselt eelistab Velmard siiski suuremaid tellimusi, miinimumkoguseks tellimuse kohta on kümme toodet - tegemist ju ikkagi mütsivabriku, mitte ateljeega.

Tugev kaubamärk ja eksport on edu võtmed

Tellimustähtaegades püütakse enamasti jääda paari nädala piiresse. "Sõltub kogusest," ütleb tootmisjuht Merike Orren. "Üksikud mütsid saab mõne päevaga kätte, kui tellitakse 7000 mütsi, tuleb arvestada muidugi pikema ajaga."

Orren räägib, et firmas on iseäranis kiire aeg suve lõpupoole, kui paljud koolid soovivad 1. septembriks vormimütse kätte saada.

Tulevikku vaatavad Velmardi neli osanikku lootusrikkalt. "Tahame edasi areneda," kinnitab Parel. "Tahame suurendada eksporti, investeerida tootearendusse ja oma kaubamärki jõulisemalt klientide teadvusse viia. Samas peame jääma klientide suhtes ikka vastutulelikuks ja lojaalseks."

Velmardi positiivsust õhkav ostujuht Margit Vainomaa lisab, et ettevõtte eesmärk on kasvada tasa ja targu, aga naiseliku kirega.

Mütsivabriku võrdsed osanikud on Mare Ojaste, Merike Orren, Malle Põld ja Margot Vainomaa. Velmardi 2007. aasta käive oli 9,3 miljonit krooni ja kasum 1,5 miljonit.

Kommentaar

Velmard arvestab alati soovidega

Koostöö Velmardiga on olnud igati positiivne ja sujunud hästi. Riigiasutusena ei saa meie puhul muidugi rääkida lihtsalt kokkulepetest nagu eraettevõtetes, vaid tegutseme vastavuses riigihanke seadusega. Kogu ettevõtte tegutsemisaja jooksul ehk siis 1995. aastast alates on just Velmard osalenud riigihangete konkurssidel ning teostanud enamiku meie hangetest, mis mütsidega seotud.

Velmardi toodang on alati korrektne, kvaliteetne ning hinna ja kvaliteedi suhe hästi paigas. Toodangust on näha, et ettevõttel on mütside valmistamisega juba pikaajalised kogemused. See firma on paindlik ja vastutulelik - vahel on mõnda mütsi vaja kiiremini kui lepingus esialgu kirjas ning Velmard on meile alati vastu tulnud ja arvestanud meie soovidega.

Marika Lents, kaitseväe logistikakeskuse materjaliteenistuse riide- ja erivarustuse sektsiooni spetsialist

Artikkel ilmus täna Äripäeva ajakirjas Tööstus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077