6. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

General Electric tõmbas investoritelt tooli alt

General Electric tõmbas tooli alt ära investoritelt. Nii võib kokku võtta põhjuse, miks aastakümneid maailma mainekamate ettevõtete hulka kuuluva tööstuskonglomeraadi aktsia hind langes kesknädalal 18 aasta madalaimale tasemele.

Nädal aega tagasi ühines General Electric nende ettevõtete nimekirjaga, mis otsustas vähendada aktsionäridele makstavaid dividende. Omanikutulu vähendamine 31 USA sendilt kümneni aktsia eest hoiab gigandil kokku üheksa miljardit dollarit. Paraku on General Electricu näol tegemist USA ühe suurema aktsionäride baasiga ettevõttega ning tegemist on just selliste investoritega, kes on olnud ettevõtte aktsionärid stabiilselt makstavate dividendide pärast. (General Electric pole dividendide suurust vähendanud alates 1938. aastast).

"Kui sa oled dividendiinvestor, kes hoiab aktsiaid aastaid või aastakümneid, annab selline langetamine tunda pikka aega," kommenteeris ajalehele The New York Times S P 500 analüütik Howard Silverblatt. See on sellepärast, et aktsiate hinnad võivad tõusma hakata väga kiiresti, aga "ettevõtted ei hakka makstavaid dividende suurendama kohe", vaid alles siis, kui majandus hakkab tõesti korralikult kasvama, lisas ta.

Eriti halvasti mõjub niisugune dividendide vähendamine sellepärast, et finantskonsultandid ning muud spetsialistid soovitavad eriti halbadel aegadel osta just dividendiaktsiaid, sest juhul, kui aktsia hind isegi langeb, tiksub kontole dividendide näol ikka üht-teist. Pole siis ka mingi ime, kui uudise peale General Electricu aktsia hind kukkus nädalaga 21 protsenti ning kui kolmapäeva päevasisest kukkumist 5,87 arvestada, siis koguni 35 protsenti. Eriti kui arvestada seda, et dividendide vähendamise otsus tuli vähem kui kuu pärast ettevõtte tegevjuhi Jeff Immelti kinnitust, et dividendidega midagi ei juhtu. "Meil on dividendide väljamaksmiseks piisavalt rahavoogusid," kinnitas ta 5. veebruaril majanduslehele The Wall Street Journal antud intervjuus. Kolm nädalat hiljem pidi ta oma sõnu sööma, kinnitades pressiteates, et tegemist on "õige ettevaatusabinõuga selleks, et tugevdada ettevõtet pikas perspektiivis".

Vajadus dividende vähendada tuleneb General Electricu finantsüksusest, millest sai ettevõtte endise juhi legendaarse Jack Welchi ajal maailma suurim mittepangast finantsettevõte.

Problemaatiliseks on aga finantsüksuse bilansis olevad kahjumid, mida ettevõte pole veel maha kandnud. Deutsche Banki hinnangul on GE Capitali realiseerimata kahjum 21 miljardit dollarit. See aga võib saatuslikuks saada General Electricu reitingule, mis on endiselt veel kõrgeim AAA.

Juhul, kui seda langetatakse, läheb ettevõttel raha kaasamine kallimaks, mis nii suure ettevõtte jaoks tähendab miljarditesse dollaritesse ulatuvaid lisakulutusi.

Üheks võimaluseks, kuidas bilanssi parandada, on uute aktsiate müük, mida General Electric on juba teinud. Sügisel müüs ettevõte 15 miljardi dollari eest, sellest kolme miljardi dollari eest Warren Buffettile. Üheks kolmapäevaseks paanikamüügi põhjuseks oligi investorite kartus, et General Electric emiteerib veel uusi aktsiaid. Alles pärast seda, kui ettevõte kinnitas investoritele saadetud e-kirjas, et aktsiaid müüa pole kavas, taandus aktsia hind päevasiseselt 15 protsendiselt kukkumiselt 4,6 protsendile päeva lõpuks.

Loe ka tänase Äripäeva paberväljaannet.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077