26. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kvaliteetset puitu aetakse ahju

Raiet teinud metsaomanik teeb meeleheitlikke jõupingutusi, et puit pea olematul turul maha müüa ja on valmis kvaliteetsed palgid kasvõi minimaalse hinna eest küttepuuks müüma.

"Nägin Tõrva lähedal asuvas pelletitehases Helme Graanulis, kuidas metsakuivad kuusepalgid ja kvaliteetsed kasepakud purustisse läksid," rääkis Kagu-Eesti ühe suurema metsaülestöötamise firma A.M. Metsatööd OÜ juhataja Andres Olesk. "Aga abiks seegi – metsaomanik on oma palgikoormast lahti saanud," lisas ta.

Helme Graanuli omaniku, Eesti suurima graanulitootja ASi Graanul Invest juhataja Jaano Haidla sõnul kasutavad nad tänavu kokku 0,65 miljonit tihumeetrit puidumassi.

"Lisaks raie- ja puidujäätmetele ostame tänavu sisse 150 000 tihumeetrit palki," ütles ta ja lisas, et see kogus on võrdne väikese saeveski aastase toormevajadusega. Haidla andmeil kogutakse praegu raielankidelt kokku vaid umbes 30 protsenti raiejäätmetest, ülejäänu jääb metsa maha.

Haidla kinnitusel kasutavad nad paremat tooret graanulite tootmiseks ning kehvemat tooret kütteks, et toodangust niiskus välja saada. Hansa Graanulile kuulub neli pelletitehast Eestis, üks Lätis ja üks Leedus.

Riigimetsa Majandamise Keskuse puiduturustusosakonna juhataja Ulvar Kaubi sõnul ei liigu praegu puiduturul sisuliselt midagi. "Isegi küttepuud ei suudeta nii palju ära tarbida, kui meie metsad välja annavad, rääkimata puidu ekspordist," lausus Kaubi. "Puitu pole kuskile müüa ja kõik ahela lülid metsatööstuses kannatavad seetõttu," lisas ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077