Autor: Viktoria Lummo • 11. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saku õlu pääses Rootsi monopoolsesse alkoholiketti

Saku Õlletehase toode Saku Kuld pääses Rootsi alkoholimonopoli Systembolaget poodideketti, suurendades õlletootja ekspordikäivet viiendiku võrra.

Saku Õlletehase müügidirektori Margus Kasteini sõnul on tegemist pikaajalise tähtajatu lepinguga. "Loodetavasti kestab ikka aastaid, kui tootega rahule jäädakse," rääkis ta.

Kasteina kinnitusel tähendab Systembolageti süsteemi pääsemine Saku Kulla ekspordimahtude kahekordistamist ning õlletehase kogu ekspordimahtude suurenemist umbes viiendiku võrra. Viimane on eriti oluline Eesti sisenõudluse vähenemise tingimustes, lisas ta.

Monopol on Saku Õlletehase müügidirektori sõnul keeruline klient, sest dikteerib tootjale tingimused. "Põhjamaised riigid reguleerivad oma alkoholiturgu läbi monopoli," lisas Kastein. "Kõik tootjad tahavad sinna sisse saada, sest see on ainuke võimalus turul osalemiseks," märkis ta.

Kasteina sõnul on eksport olnud viimastel aastatel Saku fookuses. Selle arendamine on pikaajaline protsess, lisas ta. "Ei ole nii, et täna lepid kokku ja homme hakkad juba tooteid saatma," märkis Kastein.

Müügidirektori ütlusel kasvas Saku Õlletehase eksport eelmisel aastal 24%. "Käibest moodustab eksport viis protsenti," lisas ta.

Kokku toodab Saku Õlletehas aastas 75 miljonit liitrit jooke (õlu, siider, long drink), millest Rootsi eksporditakse pool miljonit liitrit, rääkis Kastein.

Eesti õlleturg kukkus tema andmetel eelmisel aastal 8%. "Põhjusteks on vihmane halb suvi ning sügisel alanud majanduslik langus," selgitas Kastein.

Saku turundusdirektori Rauno Stüfi sõnul on õlletehase jaoks ka kodumaine turg väga oluline, aga tänases majandusolukorras on igasugune uute ekspordiväljundite leidmine väga tähtis.

Saku Õlletehas ekspordib tooteid Soome, Kanadasse, Islandile, Saksamaale, Inglismaale ja Iirimaale. Läbirääkimised ekspordi osas käivad Austraalia ja Nigeeriaga, märkis müügidirektor.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077