5. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Torma prügila käib väsitavat kohtuteed

Kuigi keskkonnaministeerium arvab Torma prügila eurodirektiivi nõuetele vastavaks, on keskkonnaekspert Aadu Võsu hinnanud selle teise ladestusala nõrgveesüsteemi keskkonnaohtlikuks ning nõuab kohtus selle sulgemist ja prügila edaspidise laiendamise peatamist.

"Esitasin eksperdina protesti Torma prügila teise ladestusala kohta, sest pean seda nõuetele mittevastavaks ja loodan, et see suletakse," kinnitas OÜ Polli Prügila juhatuse liige Võsu, eitades, justkui oleks tegemist sooviga konkurent välja süüa.

Ent kuni kohtulahendit pole, ei ole oma vankumatut seisukohta välja öelnud ka keskkonnaministeerium. Selle jäätmeosakonna juhataja Peeter Eek märgib siiski, et ei näe põhjust Torma ladestusala sulgemiseks.

Prügilat haldaval OÜ-l Amestop on omaniku, Torma vallaga sõlmitud 2013. aastani kehtiv opereerimisleping. Firma juhataja Toomas Orumaa on seda meelt, et kuigi ladestusala nõrgveepuhasti vajab renoveerimist, võib prügilat edasi kasutada ning rajada veel üks ladestusala. Praegu võiks prügilasse paigutada veel umbes 70 000 tonni jäätmeid, kuid aastas tuuakse Tormasse vaid 7000 tonni ringis. Prügila edukaks toimimiseks oleks kogust tarvis suurendada 35 000 tonnini.

"Konkurendid on vaidlustanud teise ladestusala konstruktsiooni vastavuse normidele ja nõuavad selle sulgemist," möönis Orumaa. "Oleme siiski seisukohal, et prügila on rajatud vastavalt piirnormidele."

Orumaa sõnul tuleb Torma prügilasse ladestada nii palju prügi kui vaja, aga samas teha seda nii vähe kui võimalik. Et prügiuputust vältida, peab ta vajalikuks olemasolevate europrügilate laiendamist.

Torma vallas liigub avaliku saladusena jutt, et Ragn-Sells on huvitatud prügila oma kontrolli alla saamisest, et algatada ka kolmanda, üle 30 ha suuruse ladestusala kasutuselevõtmise protsess.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077