3. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Naftatootjatel helge elu ees

Reedel teatas Exxon Mobil USA ettevõtete kõigi aegade kasumirekordist, mis ulatus 45,2 miljardi dollarini. See ületab Eesti viie aasta eelarve. Naftagigandi neljanda kvartali kasum aga kukkus see-eest kolmandiku võrra 7,8 miljardi dollarini võrrelduna 11,7 miljardi dollariga aasta tagasi.

Paraku on Exxoni neljanda kvartali tulemus suurte naftakompaniide hulgas üks rahuldavamaid. Suurbritannia suurim naftakompanii BP (endine British Petroleum) peaks täna teatama kvartalikasumi 28protsendilisest langusest, Briti-Hollandi naftagigant Royal Dutch Shell kuulutas eelmisel nädalal esimesest kvartalikahjumist viimase kümne aasta jooksul ning USA suuruselt kolmas naftakompanii ConocoPhillips teatas koguni gigantsest 31,8 miljardi dollari suurusest kahjumist (tõsi, see oli tingitud suurest varade mahakandmisest).

Naftakompaniide kasumite kukkumine neljandas kvartalis on üsna loogiline. On ju nafta hind kukkunud poole aastaga kahe kolmandiku ehk 100 dollari võrra ning naftakompaniide aktsiate hinnad liiguvad suures plaanis samas suunas nafta hinnaga. Seda teinekord isegi kurioosumina, sest nafta hinna liikumist kipub järgima isegi soomlaste Neste Oili aktsia, kuigi firma ei pumpa ühtegi barrelit naftat.

Nafta- ja naftakompaniide aktsiate tuntav hinnalangus on pannud analüütikud-investorid arvama, et pikaajalistel investoritel on aeg hakata naftaaktsiaid ostma.

USA energeetikainfo agentuur ennustab selle aasta keskmiseks nafta hinnaks 43 dollarit barrel, mõned investeerimispanga analüütikud prognoosivad barrelihinnaks koguni 60 dollarit. Juhul kui ükski neist ennustustest täitub, peaks see endaga kaasa tooma naftakompaniide aktsiate hinnatõusu aasta teisel poolel.

Samas, nagu märkis tabavalt investeerimisajakiri Barrons, pole eriti neid naftaanalüütikuid, kes võiksid prognooside täppimineku eest vastu rinda taguda, ning ilmselt pole ka nende teadmised-oskused niivõrd paranenud, et neile ennustustele kindlalt panustada. Eriti kui võtta arvesse, et keegi ei oska veel öelda, kui kaua globaalne majanduskriis kestab.

ConocoPhillipsi tegevjuht Jim Mulva kinnitas eelmisel nädalal analüütikutele majandustulemusi kommenteerides, et tema ettevõte valmistub kestvaks ja raskeks ärikeskkonnaks ning 2009. ja 2010. aasta kujunevad suureks väljakutseks nii globaalsele majandusele kui ka energeetikasektorile.

Aga samas on kindel, et ükskord hakkab nafta hind tõusma niikuinii ning entusiastlikumad analüütikud räägivad mõne aasta perspektiivis sajast dollarist barrel. Seetõttu ongi kannatlikumatel investoritel aeg lähima paari-kolme kuu jooksul hakata naftakompaniide aktsiaid ostma.

Barrons soovitab soetada just suurte naftagigantide aktsiaid (tööstusharus kutsutakse neid "majors"), mis saavad tulu nii nafta pumpamiselt-müügilt kui ka naftasaaduste tootmiselt-müügilt. Ajakirja favoriidid on kolme suurriigi suurimad: ExxonMobil, prantslaste Total ning brittide BP, millele lisandub spekulatiivsem Petrobras (Brasiilia). Üsna atraktiivsed on ka Hollandi-Briti Royal Dutch Shell, mille nõukogu esimeheks on Jorma Ollila, ning USA suuruselt teine ja kolmas naftakompanii Chevron ning ConocoPhillips.

Vaata ka Äripäeva tänast paberversiooni.

Autor omab ConocoPhillipsi aktsiaid.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077