28. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Norma ootab kahjumit tänavu 1. kvartalis

Norma neljanda kvartali puhaskasum vähenes aastataguse ajaga vaid 16 protsenti, 32,4 mln kroonile. Norma prognoosis, et selle aasta esimene kvartal lõppeb kahjumiga.

Käive vähenes samal perioodil 14,9 protsenti, 314 mln kroonile, teatas ettevõte börsile. Müük vähenes Venemaa ja Ukraina klientidele 4% ning teistesse riikidesse 25,4% võrra. Müük Autolivi kontserni ettevõtetele moodustas 126,4 miljonit krooni, kahanemine 27% ehk 47 miljonit krooni võrreldes sama perioodiga aasta varem.

Töötajaid oli kontsernis kvartali lõpul 918, mis oli 54 töötaja võrra vähem kui aasta varem ja 68 võrra vähem kui kvartali alguses. Keskmine töötajate arv kuus oli kvartali jooksul 948.

Norma börsiteates seisab kommentaarina:

Ülemaailmne autotööstus elab üle sügavat kriisi. Autode müügimahtude langus ületab 30% kuus. Laovarud on kasvanud ning kõik autotootjad vähendavad tootmismahtusid. Ka AS Norma kliendid ei ole erandiks kujunenud situatsioonis. Reageerides olukorrale rakendas AS Norma juhtkond osalist tööaega alates 20. oktoobrist 2008. Otsustati rakendada ka täiendavaid meetmeid lõpetades töölepingud 52 töötajaga alates käesoleva aasta veebruarist. Seoses autotööstuse süveneva kriisiga esitas AS Norma 19. jaanuaril 2009 taotluse Tööinspektsioonile töölepingute ülesütlemiseks täiendavalt 111 töötajaga.

AS Norma juhatus ja nõukogu jätkavad hoolsalt olukorra ning arengute jälgimist, et vajadusel kohandada tootmismahtusid ning tegevkulusid vajalikule tasemele. Arvestades hetkeolukorda on vähetõenäoline, et AS Norma lõpetab 2009.a 1. kvartali kasumiga.

Paljude aastate jooksul on AS Norma järginud konservatiivset finantsstrateegiat. Selle tulemusena siseneb ettevõte autotööstuse kriisi võlgadeta ja tugeva bilansiga. Seetõttu on AS Norma suuteline jätkama ettevõtte arendamist pikaajalise strateegia suunal globaalse kriisi tingimustes tööstusharus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077