Autor: Tiit Elner • 23. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bulgaaria nõuab Venemaalt katkestatud gaasitarne eest üle miljardi kahjutasu

Bulgaaria esitas täna Venemaale ametliku kahjunõude Ukraina-gaasitüli kahjude eest summas 86 mln eurot (1,346 mld krooni).

Nõue oli majandusminister Petr Dimitrovi poolt kohtumisel Gazpromi juhi asetäitjale Aleksandr Medvedjevile üle antud kirjas, teatas RIA Novosti. Bulgaaria pakkus kahju hüvitamiseks kolme moodust: otsese rahalise maksena, soodushinnaga gaasitarnetena või võimaldades Bulgaariale juurdepääsu Venemaa gaasitranspordi võrgule, millega tekiks võimalus saada gaasi kolmandatest riikidest.

Medvedjevi teatel tutvub Vene pool ettepanekutega. Ta ütles, et Venemaa kohustub vaid tarnima lisakoguse gaasi, et Bulgaaria saaks taastada oma maa-aluse hoidla varud. Medvedjevi sõnul puudub Bulgaarial vajadus Vene võrgu kaudu transiidiks kolmandatest (Kesk-Aasia) maadest, sest vajaliku koguse tagab Venemaa. Varem on sama mees rääkinud Bulgaaria telekanalile BNT, et Gazprom tarnib Ukraina-konflikti ajal saamata jäänud gaasi Bulgaariale soodushinnaga ning põhjust kompensatsiooni maksmiseks ei ole. Gazpromi asejuht pakkus Bulgaariale, et nood pöörduksid kõigi taoliste pretensioonidega Ukraina poole, kes torud kinni pani.

Gaasivarustuses täielikult Venemaast sõltuv Bulgaaria oli sellest ilma 6. - 20. jaanuarini. Hind on Bulgaaria jaoks praegu 400 dollarit/1000 m3, tarbimine 12-15 mln m3 päevas. Äsjase kriisi ajal seati tarbimisele ranged piirangud, need puudutasid ka üle 350 suurettevõtte. 44 suurkäitist pani töö täielikult seisma, näiteks suurtest eksportijatest väetisetehased. Varustuse taastumise järel tarbimispiirangud kaotati.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077