Kolmepäevase töönädala kehtestanud Silmet koondamist ei plaani

Enam kui 500 töötaja
puhul kolmepäevast töönädalat rakendama asunud Silmet koondamisi veel ei
plaani.

"Koondamine on ikka väga kallis lõbu tänapäeval. Seda me ei tahaks kindlasti teha," vastas Silmeti juht Anti Perkson küsimusele, kas osaline tööaeg võiks minna üle ka koondamisteks.

Silmeti üks omanikke Tiit Vähi teemat kommenteerida ei soovinud, põhjendades, et tema ei juhi ettevõtet.

Kolmepäevane töönädalal tähendab, et Silmeti töötajad saavad palka kolme päeva eest nädalas. "Arvan, et töötajatel on hea meel, et neid ei koondatud ja et osaline töö säilib," märkis Perkson. Keegi rõõmus ei ole, aga see on kooskõlastatud nii tööinspektsiooni kui ka ametiühinguga, midagi seadusevastast pole, lisas ta.

Perksoni sõnul otsustati töönädala lühendamine eelmise aasta lõpus. Olukord vaadatakse üle igal kuul, sest töölepinguseaduses maksimaalselt lubatud kolmekuist osalist tööaega ei tahtnud tehase juhtkond veel rakendada. "Loodame, et probleem on lühiajaline," ütles ta.

Silmeti juht lisas, et tema lootus tugineb eelmiste aastate kogemusele. "Jaanuarikuu on alati olnud niisugune aeglane. Seda on jaanuari lõpus, veebruari alul näha, kuidas turud kosuvad," sõnas Perkson. "Ajakirjandus annab lootust, et turud hakkavad tasapisi aasta lõpu ja uue aasta alguse langusest toibuma," märkis ta.

Perkson rääkis, et Silmeti 530 töötaja osalisele tööajale saatmise otsus sündis üldise majanduskriisi taustal. Meie toodang on seotud auto-, elektroonika- ja lennukitööstusega ning tuumaenergeetikaga, kus tellimused on vähenenud, lisas ta.

Mida Silmet teeb, kui olukord välisturgudel ei parane, ei soovinud Perkson veel öelda, lahendust hakatakse otsima siis, kui olukord seda nõuab. "Praegu ei tahaks seda ennustada," ütles Perkson. Vähemalt hetkel Silmet koondamisest rääkida ei soovi, märkis ta.

Üle poole Silmeti toodangust läheb USAsse, kolmandik Euroopasse ja kümnendik nii Jaapanisse kui Venemaale. Peamised tooted on Silmetil seotud sulami- ja energeetikatööstusega, mitte autotööstusega, mistõttu autotööstuste koondamised ja restruktureerimised Perskoni sõnul neid väga ei mõjuta.

"Ma ei oska teiste tööstuste kohta midagi ütelda, aga ma arvan, et nad on rakendanud palju muid meetmeid nagu koondamised või ennast lausa kinni pannud," sõnas Perkson.

Eelmisel reedel teatas vuugihermeetikute ja ehitusvahtude tootja Krimelte, et ka nemad lähevad osalisele tööajale. See kestab 22. jaanuarist 4. aprillini. Ettevõtte juht Alar Salum ei soovinud täiendavatele küsimustele vastata, kommenteerides, et kõik oluline sai reedel pressiteatesse kirja pandud ning palju lisada pole.

Ta selgitas vaid, et Krimelte ajutine osaline tööaeg tähendab seda, et nad on kooskõlastanud kuni 60%-lisele tööajale ülemineku, kuid rakendavad seda vastavalt vajadusele. "Töö toimub tellimuste järgi ning kui tellimusi on rohkem, siis ka töötame rohkem," kirjutas Samul e-kirjas.

Ehitusmaterjale tootva Sakreti juht Madis Sagar kinnitas, et nemad ei näe mingit vajadust koondada või minna üle osaajalisele tööle. "Mida sa oskad öelda, jõulude vahel oli vaikne küll," kostis ta tootmismahtude muutuste kohta.

"Asi on selles, et meid on isegi nii vähe, et meil ei anna mitte kedagi koondada," ütles ta koondamisplaanide kohta veidi ärritunult. Oleme nii optimaalse inimeste hulga peal kui veel olla saame, viitas ta Sakreti veerandsajale töötajale.

Nende kõige olulisem turg mahu poolest on Sagari sõnul Eesti. Samas oleks vaja minna jõulisemalt ka kusagile mujale, lisas ta. "Ma ei ütleks, et Eesti nii hirmul oleks. Nii ei saa enam müüa, nagu varem, et olid järjekorrad ukse taga," ütles ta.

Üldjuhul Sakret toodangut ettemaksuga ei müü, sest neil on ettevõtte juhi sõnul kindlad kunded ja igapäevaselt on näha, kuidas keegi käitub. "Ettemaks oleks nüüd väga karm nõue, on olemas tunduvalt pehmemaid vahendeid," sõnas Sagar.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

METEC otsib musta metalli keevituse osakonna TOOTMISJUHTI

Tripod Grupp OÜ

30. september 2018

Teabevara