12. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elisa kogutud vanadest mobiilidest tehakse pargimööblit

Elisa loodussäästliku kampaania käigus kogutud 11 000 vanast mobiiltelefonist rajatakse muuhulgas ka 100%-liselt taaskasutatud materjalist toodetud pargimööbel.

Eile lõppenud Elisa, Nokia ja MTÜ Eesti Elektroonikaromu loodussäästliku jõuluaktsiooni ajal toodi Elisa esindustesse üle Eesti tagasi pea 11 000 mobiiltelefoni. Kolm koostööpartnerit otsustasid osadest neist luua avalikus ruumis paiknevale haljasalale 100% taaskasutatud materjalist toodetud pargimööbli.

"Pargimööbli metallosad valmistatakse tagasitoodud telefonidest saadud metallist Riias ning plastmassosad taastoodetud plastmassist Soomes," ütles Eesti Elektroonikaromu juht Aivo Kangus.

Taastootmises käigus eraldatakse telefonidest käsitsi ka akud ja ekraanid, mis lähevad ohtlike jäätmetena edasisele käitlemisele eraldi ning seda väljaspool Eestit.

Elisa juhatuse esimehe Sami Seppäneni sõnul saadetakse jõuluaktsiooniga kokku kogutud telefonid taastootmisse nädala jooksul. "Esindustesse toodud telefonid koguti kokku Elisa kesklattu 240 liitristesse konteineritesse, kust MTÜ-le Elektroonikaromu kuuluv Kolatakso viib need edasi demonteerimiseks jäätmeluba omavale jäätmekäitlejale OÜ Nelitäht," kirjeldas ta edasist protsessi.

Aivo Kanguse kinnitusel saadakse mobiiltelefonidest taastootmise käigus musta ja värvilist metalli ning plastmassi. "Plastmassi saadakse käitluse käigus kahte sorti – n-ö puhast ja segaplatsmassi. Puhtast plastmassist saab taastoota näiteks pargimööblit ja laste mänguväljakuid ning segaplastmassist jäätmekütust," selgitas ta. "Jäätmekütus läheb Kunda Nordic Tsemendi 150 meetri pikkusesse pöördahju tsemenditootmise energiaks, kus ta asendab põlevkivi," lisas Kangus.

Ühisaktsioonis osalenud Nokia üleilmne uuring tõestas, et 44% vanades mobiiltelefonidest vedeleb meie kapinurgas täiesti kasutult ja ainult 3% tuuakse tagasi ringlusesse. Samas on mobiiltelefone võimalik pärast hävitamist kuni 80% ulatuses taaskasutada. Vanadest telefonidest on võimalik taastoota näiteks vasest puhkpille, väärismetallist ehteid, plastikust laste mänguväljakuid, meditsiinitarbeid, jäätmekütust või uusi telefone.

Kuigi ühine jõuluaktsioon sai eile läbi, võtavad Elisa esindused vanu telefone jätkuvalt vastu.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077