Autor: Artur Tooman • 9. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nafta odavnemine tõmbab põlevkiviõli tootjail hinge kinni

Kõigi kütuseliikide hinna odavnemine on pannud põlevkiviõli tootvad tehased raskesse seisu, kus ettevõtted peavad tööd rabama kasumit teenimata.

Viru Keemia Grupi (VKG) juhatuse liige Janek Parkman ütles Delovõje Vedomostile, et juba praegu teenib põlevkiviõli tootmisest miinust. Seejuures huugab tehas aga täiel võimsusel ja esialgu seda seisma panna ei plaanita.

"Meie tööstust ei saa paariks kuuks seisma jätta. Kui oleksime veendunud, et langus kestab kaks-kolm aastat, peataksime kahtlemata tehase," rääkis Parkman.

VKG ehitab põlevkiviõli tootmiseks uut tehast, kuid Parkman ei osanud öelda, kas see sel aastal ka käivitatakse. Parkmani sõnul muutub olukord iga päevaga ja nafta hinda on seetõttu raske prognoosida. 2008. aastal tootis VKG 250 tuhat tonni põlevkiviõli, millest 70% läks ekspordiks.

Narva Õlitehase juhatuse liige Igor Kond rääkis, et tehas töötab täisvõimsusel ja kogu toodang õnnestub ka ära müüa. Kui kaua selline olukord kestab, ei osanud ta öelda. Kui nafta hind pikas perspektiivis taas tõuseb, hakkab tõusma ka põlevkiviõli hind.

Kond ei tahtnud öelda, kus on tootmise rentaabluslävi. Iseenesest mõista, koos hinna alanemisega väheneb proportsionaalselt ka kasum. Narva Õlitehast seisma ei panda, tootmismahtu ei kärbita samuti. Tänavu valmistatakse 150 tuhat tonni põlevkiviõli, kuid uue tehase ehitus on siiamaani lõplikult otsustamata.

Konkurentide hinnangul on kõige hullemas olukorras Kiviõli Keemiatööstuse OÜ. Eelnevatel aastatel investeeriti Kiviõli tehase uude sisseseadesse kümneid miljoneid kroone, kuid siiamaani pole suudetud õlitehast käivitada. Pole alustatud ka diislikütuse tootmist kivisöetõrvast, millest möödunud aasta algul räägiti.

Kiviõli Keemiatööstus ise ei soostunud praegust hindade olukorda kommenteerima. Ei vastatud ka küsimusele, millal plaanitakse uued tootmisvõimsused kasutusele võtta ja diislikütuse valmistamist alustada.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077