Autor: Artur Tooman • 8. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pankrotiohus Silbet Plokk läks tundmatu ettevõtte kontrolli alla

Detsembri alguses sai pankroti äärele sattunud Silbet Ploki uueks omanikuks Eksistents OÜ, mis kuulub Diamond Holdingu kaudu 1987. aastal sündinud Terje Krupile.

Möödunud aasta augustis käivitas Silbet uue kärgbetoonist ehitusplokkide tehase, ja kui poleks puhkenud majanduskriisi, ulatuks tehase tootmismaht juba sel sügisel 160 tuhande kuupmeetrini aastas.

Novembris-detsembris juhtus paugupealt nii, et toodangut ei õnnestunud müüa uuel ega vanal Silbeti tehasel. Firma sattus pankroti äärele, kuna uue tehase ehituseks oli kulunud 110 miljonit krooni ja suur osa sellest oli laenuraha.

Veel sügisel lootis Silbet Ploki juht ja omanik Vjatšeslav Šlõk, et kreeditorid pikendavad laenu kustutamise tähtaega 2009. aasta kevadeni, kuid hinnates ettevõtte omanikuvahetust, laenuandjad ootama ei soostunud.

Silbet Ploki ainuomanikuks saanud Eksistents OÜ asutati 2008. aasta detsembris. Šlõk põhjendas omanikuvahetust tootmisettevõtte päästmise ja lisainvesteeringute vajadusega. Konkreetset summat keeldus ta ütlemast.

Šlõk rääkis, et kui olukord normaliseerub, hakkab majandus taas kasvama, pangad asuvad uuesti laenu andma ja kohe hakatakse ostma ka ehitusplokke. Siis läheb Silbet Plokk taas Šlõki omandusse. Millal see juhtub, Šlõk Delovõje Vedomostile öelda ei osanud.

Eksistents OÜ kuulub 2007. aastal 194 tuhande krooni juures 73 tuhat krooni kasumit teeninud Diamond Holdingule. Selle ettevõtet ainsaks juhatuse liikmeks on Terje Krupp. Delovõje Vedomostil Krupilt kommentaari saada ei õnnestunud.

2007. aastal teenis Silbet Plokk 103 miljoni kroonise käibe juures 19 miljonit krooni kasumit. Suurem osa toodangust läks ekspordiks Leetu, Lätti ja Venemaale.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077