1. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Gazpromi huvi Nord-Streami vastu väheneb

dp.ru kirjutas, et Venemaa gaasihiiu Gazpromi huvi Nord-Streami gaasijuhtme vastu rauges, firma ei maksa enam gaasijuhtme aluse maa eest renti.

Gazprom loobus rendi tasumisest väidetavalt tehnilistel põhjustel. Samas langes see kokku Vladimir Putini avaldusega, kes rääkis Venemaa võimalikust loobumisest. Praegu on Nord Streami osaliseks viis riiki, kes tahavad mööda Läänemere põhja ehitada gaasijuhtme, mis algaks Venemaalt ja jõuaks välja Saksamaale. Gaasijuhtme ehitus maksab esialgsetel andmetel 12 miljardit dollarit ja peaks lõppema 2012. aastaks.

Nord Streami maapealse osa, mis algab Grjazovetsi nimelisest linnakesest ja lõpeb Viiburis, pidi ehitama Gazprom. Toru ehitus algas juba 2005. aastal ja sinna on praeguseks maetud 56 miljardit rubla. Valmis on umbes 400 kilomeetrit toru.

Selle aasta augustis võttis Gazprom rendile 536 hektarit ehituse alla jäävat maad Leningradi oblastis, kuid hiljuti ilmnes, et gaasihiid ei maksa selle eest. 25. novembril andis Venemaa riigivara haldav asutus Peterburi ja Leningradi oblasti arbitraažikohtusse neli hagi Gazpromi vastu. Hagides nõuavad ametnikud maksmata renditasu.

Septembri ja oktoobri eest võlgneb Gazprom riigile ligikaudu 1 miljon rubla. Vologda oblastist on kohtusse antud veel 14 sarnast renditasu hagi, seal on Gazprom maksmata jätnud ligikaudu 2 miljonit rubla.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077