19. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rõiva-tekstiili TOP: jätkub niššide otsing

Ehkki mullusega võrreldes on toodang mõnevõrra vähenenud, on rõiva- ja tekstiilitööstuses positiivne, et jätkub spetsialiseerumine ja oma niši otsing, kommenteerib Meelis Virkebau tän Rõiva- ja tekstiilitööstuse TOPi.

Eesti rõiva- ja tekstiilitööstus lõpetas 2007. aasta rahuldavate tulemustega, võrreldes 2006. aastaga vähenes tootmine tekstiilitööstuses 0,3% ja rõivatööstuses 0,7%, kirjutab Eesti Rõiva- ja Tekstiililiidu juhataja Meelis Virkebau.

Positiivne on näha, et jätkub ettevõtete spetsialiseerumine ning oma spetsiifilise nišši otsing. Viimasel kolmel aastal on allhange vähenenud ning järjest enam valmistatakse oma toodet või toodet jaemüüja kaubamärgi all. Ettevõtted püüavad oma tooteid rohkem väärtustada ja läbi selle paremat hinda saada.Eesti rõiva- ja tekstiilitööstust on aeg-ajalt peetud odavaks ja konkurentsivõime kaotanud tööstusharuks. Selline hinnang on ebakompetentne ja lihtsustatud. Sektori konkurentsivõime hindamiseks tuleb majandusharu jaotada alasektoritesse ja neid sektoreid eraldi analüüsida. Tõsiasi on ka see et eriti tehniliste tekstiilide valdkonnas ähmastuvad majandussektorite piirid järjest enam.Kindlasti näeme järgmisel aastal jätkuvalt ettevõtete ühinemisi ja sulgemisi, sest mitte kõik ettevõtjad pole mõistnud ärikeskkonna põhimõttelist teisenemist, pole valmis muutusteks ja on sääraste arengute peale solvunud.Rõiva- ja tekstiilitööstus on eksportiv tööstusharu, seetõttu ei saanud need firmad osa petlikust majandusmullist, eksportturgudel on toimunud alati konkurentsitihe „jalad maas“ kauplemine. Ettevõtjad mõistavad Euroopas ja maailmaturul toimuvat, kus edu aluseks saab olla vaid pidev areng. Odava töötunni müügile ei saa äri rajada kusagil Euroopas, kes Hiina ja Indiaga konkureerib see hävib, praegu ei saa toota ja müüa kasumlikult tooteid, millega oldi edukad kümme aastat tagasi. Loovus ja sellel rajanev innovatsioon on peamine strateegiline ressurss suureneva määramatuse tingimustes.Ettevõtete tootlikkuse tase lihtsalt peab tõusma, sest see on konkurentsivõime ja jätkusuutlikkuse võtmetegur. Seni jääb meie tööstuses käive keskmiselt töötaja kohta EL-15 riikide tööstusest kaugele maha.

Rõiva- ja tekstiilitööstuste TOPid ilmusid 19. novembril kuukirjas Tööstus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077