Autor: Ekaterina Taklaja • 30. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lätlased kaaluvad Tallinna Farmaatsiatehase minema viimist

Tallinna Farmatsiatehase suuromaniku Kirovs Lipmansi sõnul otsustatakse lähima pooleteise aasta jooksul, kas nad jätkavad oma tegevust Tallinnas või mitte.

"Ma tahaks väga tehase säilitada," ütles dv.ee-le antud intervjuus Läti farmaatsiagrupi Grindexi üks omanikke Kirovs Lipmans. "Kõik sõltub sellest, kui kalliks läheb uue tehase ehitamine Lasnamäe Tööstuspargis ning valitsuse soovist säilitada Eestis üks suurtootmine ja töökohad."

Paar aastat tagasi sai Grindex linnavõimudelt loa ehitada Tallinnasse Tondi tänaval asuvale farmaatsiatehase territooriumile mitmekorruseline kompleks. Soovides säilitada ka tootmist otsustas ettevõtte juhtkond ehitada uue tehase Lasnamäe Tööstusparki. 2006. aastal oli osteti maatükk. 2007. aastal leiti projekteerimise peatöövõtja ning iga hetk pidid algama tööd, kuid protsess pidurdus.

"Kõik jäi raha taha kinni," rääkis Lipmans, "alguses jõudsime töövõtjaga kokkuleppele, et ehitus läheb maksma 4 miljonit eurot, kuid nüüd see summa kahekordistunud. Kui pooleteist kahe aasta jooksul ei õnnestu meil teist töövõtjat leida, siis kahjuks oleme sunnitud tehase sulgema ning tootmise Riiga viima."

Lipmansi sõnul kuluks Lätis taolise tehase ehitamiseks kõigeks 2,5 miljonit eurot. "Summa on väike, kuna Riias on meil juba olemas tootmiskorpus. See tuleb ainult ära remontida," seletas Lipmans, miks tootmise üleviimine Lätti soodsam oleks.

Lipmans tunnistas, et ta ei taha Tallinnas tootmist lõpetada, sest suure ettevõtte mainele mõjub see halvasti. "Oma heaolu olen ma juba taganud, nii et ma ei ole enam see ärimees, kes mõtleb ainult kasumi peale. Minu jaoks on tähtis üldsuse arvamus, ettevõtte õitseng. Ma mõistan, et Eesti ja Tallinna jaoks on tehas väga tähtis. Peale ajaloolise tähtsuse annab see tööd paljudele inimestele," arutles ärimees.

Eesti valitsus ei võtnud neid argumente kuulda. "Möödunud aastal ma palusin teie valitsuselt abi, tehas ju tähendab töökohti, mis omakorda toob riigikassasse makse. Kõik see raha jääb ju Eestisse, ma ei vii ju seda Lätti," on Lipmans nõutu.

Kuid siis Eestisse tuli kriis ning valitsus vastas: "Me peame mõtlema."

"Konstruktiivset dialoogi ei toimunud. Ettevõtjana ma saan neist aru - tuli keegi võõras raha küsima. Nüüd on aga juba hilja, kriis on käes," õigustas Läti ärimees Eesti valitsust, lisades, et farmaatsiat puudutab kriis vähem - ravimeid ja toitu ostavad inimesed alati.

Kommenteerides Grindexi Valgevene linna Borisovisse 32 miljonit eurot maksnud ravimitehase ehitamist ning selle mõju Tallinna tehase saatusele, teatas Kirovs Lipmans, et need kaks projekti ei sõltu teineteisest. "Tehased toodavad erinevaid ravimeid ja ei konkureeri teineteisega. Tallinnas toodame salve ning ausalt öeldes kavatsesime tootmismahte kahekordistada, lastes käiku uue liini," lisas ta.

Grindeksi kontsern loodi 1946. aastal. Täna kuulub sellesse 4 tütarettevõtet Lätis, Eestis ja Venemaal. Ettevõttel on esindusi 14 linnas. Oma toodangut ekspordib kontsern enam kui 40 riiki. Ettevõtte juhataja sõnul on viimased 3 aastat kontsern investeerinud arengusse 34 miljonit latti (749,7 miljonit krooni), ehitades sealhulgas ka uue tootmiskorpuse.

2008. aasta esimese poolaasta tulu oli 5 miljonit latti (110, 25 miljonit krooni). Käive – 31,9 miljonit latti (703,39 miljonit krooni). Grindex on noteeritud Riia börsil.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077