2. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Augustis tööstustoodang vähenes

Tööstusettevõtete toodang vähenes 2008. aasta augustis eelmise aasta augustiga võrreldes 3%, töötlev tööstus vähenes 2%, teatas Statistikaamet.

Seda tingis eelkõige tellimuste vähesus nii sise- kui ka välisturul. Tellimuste langust kinnitab ka Eesti Konjunktuuriinstituudi koostatud tööstusbaromeeter. Töötleva tööstuse toodangu vähenemist mõjutasid kõige rohkem toiduainete, puidu- ja ehitusmaterjali tootmine.

Toiduainetööstuse toodangut pidurdas endiselt hinnatõus ja sellest tulenev tarbimise vähenemine. Võrreldes eelmise aasta augustiga toodeti õlut 20%, karastusjooke 15% ja lihatooteid 10% vähem.

Kuigi hinnatõus on viimastel kuudel taandunud, kasvasid toiduainete hinnad võrreldes eelmise aasta augustiga siiski 17%. Langustrendis oli jätkuvalt puidutööstus, mida ohustab tõsine toormekriis.

Kodumaise puidu hankimist segasid ilmastikuolud, Venemaa puidu sissevedu takistasid kõrged tollitariifid. Kõige suurem langus (26%) oli ehitusmaterjali tootmises, mis on otseselt seotud ehitusturu langusega.

Sarnaselt eelmistele kuudele suurenes augustis toodang eelkõige ekspordile orienteeritud tootmisharudes — metalltoodete, keemiatoodete ja elektrimasinate tootmises. Toodang kasvas ka masinate ja seadmete, täppisinstrumentide ja mootorsõidukite tootmises, kus ekspordi osatähtsus oli ka kõige suurem.

Elektrienergia tootmine vähenes augustis eelmise aasta augustiga võrreldes 4%, soojuse tootmine suurenes 2%.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel suurenes Eesti tööstusettevõtete toodang augustis võrreldes juuliga 2%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077