24. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ärimehed Vene kriisi ei karda

Dv.ee kirjutab, et Venemaale eksportivad või seal tootvad Eesti suurettevõtted on kindlad, et Vene finantssektori kriis ei avalda negatiivset mõju nende ärile.

Tallinna Külmhoone juht Kuldar Leis avaldas arvamust, et börsil toimuvad õudused võivad Venemaa jäätisesektorit puudutada vaid riivamisi. Kui tarbimine ka väheneb, siis ainult pisut, näiteks sama palju kui see on langenud Eestis.

Leis pakkus, et Vene aktsiaturgude kriisi süvenedes ostetakse toiduaineid endiselt. Ta tunnistas, et Tallinna Külmhoone tõstis hiljuti hindu, kuid selle põhjuseks on inflatsioon ja toiduainete üleüldine kallinemine nii Venemaal kui ka mujal maailmas.

Pelmeene ja teisi külmutatud tooteid valmistav Uvic müüb samuti oma toodangut Venemaale. Firma juhatuse liikme Aleksandr Musarovi sõnul finantskriis toiduainete nõudlust ei mõjuta. "Arvan, et vaevalt tulevikus ka hinnad langevad," ütles ta.

Glaskeki nõukogu liige Vladimir Oberšneider ütles, et firma säilitab Vene turul oma positsiooni ning kriis seda ei kõiguta.

"Läheb aega, enne kui kriis hiljuti sõlmitud lepinguid puudutab. Vene turg on väga suur ja tänaseks on Glaskekil juba õnnestunud end seal hästi kinnitada. Ma ei näe probleeme, kuna administratiivhoonete ja elamute ehitamine jätkub nii või teisiti. Isegi kui ehituse ja tööstustoodangu maht langeb 2003.-2004. aasta tasemele, rahuldab see meid täiesti," rääkis ta.

Oberšneideri hinnangul võivad Glaskeki tütarettevõtted Vene börsi täielikul kokkuvarisemisel saada vaid senisest vähem kasumit. Ühtlasi tunnistas Oberšeider, et aknatööstusel läheb Venemaal tunduvalt paremini kui Eestis. Nagu nõudlus, nii ka kasum on Venemaal siinsest kõrgemal tasemel.

Venemaa finantskriisi ei pelga ka metallkonstruktsioonide tootja Levadia Groupi juht Viktor Levada: "Metalli müük läheb Venemaal suurepäraselt ja finantskriis seda ei mõjuta. Venemaal on meil ladu. Metalli ostetakse, kõik on seal hästi. Probleeme esialgu pole. Võibolla hiljem tekivad, kuid prognoose ma teha ei armasta. See, et börs kokku varises, meie tegevuses kuidagi ei peegeldu."

Küsitletud ärimeestest muretses vaid Andrese Grupi juhatuse liige Nikolai Gurei. Firma tegeleb turvaklaasi, peeglite, sise- ja saunauste tootmisega.

Kui tänane finantskriis Venemaal süveneb, avaldab see kahtlemata mõju meie firma majandustulemustele. Situatsioon on standardne - kriis, eelkõige, avaldub ehituses, ja meie oleme selle sektoriga seotud," selgitas Gurei ja lisas, "ennustamist, mis suunas situatsioon Venemaal areneb, ma enda peale ei võta."

Autor: Ekaterina Taklaja, Julia Vlasova

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077