8. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pankrot vabastab Steri 23 miljoni kroonisest laenust

AS Steri majandusaruandes seisab, et ettevõte oli möödunud aasta lõpuks saavutanud 1/10 plaanitud tootmisvõimsusest ega suuda Hansapangale tagasi maksta 23,3 miljoni kroonist investeerimislaenu.

"Aruandeaasta lõpul oli AS Steri tehase võimsus vaid 1/10 planeeritud maksimaalsest lubatud võimusest ning kiirgusallikate aktiivsuse suurendamiseks esitati vastav taotlus keskkonnaministeeriumile. Kahjuks alustas keskkonnaministeerium taas venitamistaktikat loa muutmise menetlemisel ning praeguseks on AS Steri sattunud keerukasse majanduslikku olukorda, kus olemasolev võimsus ei võimaldada saavutada käibemahtusid, mis on vajalikud laenude teenindamiseks ja kulude katmiseks ning teisalt ei ole ebakindluse tõttu võimalik aktiivne turundustöö lisaklientide leidmiseks," selgitas ettevõtte juht Jaanus Pikani 4. juulil kinnitatud majandusaruandes pankroti taotlemise põhjuseid.

23,3 miljoni kroonise investeerimislaenu tagatisteks on majandusaruande põhjal 9 miljoni kroonine hüpoteek Saue vallas asuvale kinnistule, 15 miljoni kroonine kommertspant Steri varadele, Kredexi ja eraisikute käendus ning AS Amalfi garantiikiri.

2008. aasta algul otsis Steri täiendavat investorit, võttes nii 2006. kui 2007. aastal aktsionäridelt laenu. Eelmisel aastal laenasid aktsionärid hinge vaakuvale Sterile 15% aastaintressiga üle 5 miljoni krooni.

Mullu töötas ASis Steri kolm palgalist inimest. Ettevõtte juht ning viis nõukogu liiget raha ega mingeid soodustusi ei saanud. Müügitulu ulatus 0,23 miljoni ning puhaskahjum 7,5 miljoni kroonini. Bilansipäeva seisuga ei vastanud AS Steri omakapital äriseadustikus kehtestatud nõuetele. Aktsiaseltsi omakapital oli 9,25 miljoni krooniga miinuses.

"Peamiseks põhjuseks omakapitali vähenemisel on nii eelmiste perioodide kui ka aruandeaasta kahjum, mis tulenes tegevusloa väljastamise viibimisest tingitud müügitulude puudumisest," lisas Pikani majandusaruandes.

"Praeguseks on aktsiaseltsi juhatus, nõukogu ning aktsionärid jõudnud arusaamisele, et kuigi ettevõtte praegune müügimaht on võimeline tagama tootmistegevusega seotud igapäevased kulud, ei ole reaalne tagada olemasolevate laenude teenindamist. Samuti ei ole käesoleva aruande koostamise lõpuks alust arvata, et selline olukord oleks ajutine. Seetõttu on otsustatud esitada kohtule pankrotiavaldus maksejõuetuse väljakuulutamiseks. Avaldus on aruande kinnitamise seisuga ettevalmistamisel," seisab aruandes.

Elektrooniliselt esitatud Steri majandusaruandele audiitori otsust lisatud pole.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077