3. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kruuda võimas tagasitulek piimaärri

Kalevi aastaaruandest paistab vaid üks - lubatud lüpsikraanide kinnikeeramise asemel kavatseb ettevõtte suuromanik Oliver Kruuda hoopis piimaimpeeriumi luua.

See oli alles juuni esimestel päevadel, kui Kalev oma kvartaliaruandes piimatoodete valdkonna ja Kalev Chocolate Factory lõpetatavate tegevuste hulka märkis. Praegu, vaid mõni kuu hiljem on olukord sootuks teine. Lõpetatavate tegevusalade nimistusse on jäänud üksnes kommiäri. Kruuda suurosalusega ASis Kalev Paide Tootmine kavandatakse hoopis suuri ülevõtmisi.

Siiski polnud uued tuuled firma tegevuses päris ootamatud. Kruuda soovi Eesti piimakeisriks tõusta paljastas alles möödunud neljapäeval avaldatud rabav uudis. Piimajõgede äärest lahkumise asemel haaras Kruuda oma valdusse hiljuti hollandlaste võimu alt vabanenud Põlva Piima, mis aitaks upitada Kruudale kuuluvate piimatööstuste aastakäibe 2 miljardi krooni alla.

Oma sõjaplaani keerdkäike päevakangelane selgitada ei soovinud. "Me ei taha enne rääkida, kui tehingud on lõplikult lõpule viidud. Teeme rahulikult oma töö ära ja siis kireme," oli kõik, mida Kruudalt kommentaariks sai välja pigistada. Ka Kruuda rahakukru valvaja, Kalevi finantsjuht Tarmo Maasikamäe hoidis sellel teemal oma keele hammaste taga. "Kahjuks olen puhkusel praegu ja praegu ei saa rääkida. Aitäh!" lõpetas Maasikamäe kiiresti kõne.

Eks ole meeste vaikimine ka põhjendatud, sest Põlva Piima eest nõutud 313 miljonist kroonist on makstud alles hädised 2,5% ehk 8 miljonit krooni. Lisaks saavad Kalevi juhid veel pikalt küüsi närida, sest konkurentsiamet pole ühinemisele veel ka luba andnud. "Kui tegu on koondumisega, mille tagajärjel ettevõtte turuosa läheb turgu kahjustavalt suureks, siis loomulikult konkurentsiamet keelab selle," sõnas konkurentsiameti peadirektor Märt Ots resoluutselt. Nüüd käib konkurentsiametis sellel teemal kibe arutelu, kuna asi on veel värske ja ühinemine suur. Siinkohal tuleb veelkord rõhutada sõna "suur", sest konkurentsiameti rohelise tule korral saaks Kruudast käibe poolest suurima turuosaga piimatööstuse omanik.

Igatahes tuleb tõdeda, et Kruuda otsus on julge. Kuigi esmaspäeval kõige viimasele hetkele jäetud majandustulemused näitasid kaunis kopsakat 113 miljoni krooni suurust aastakasumit, oli see suuresti suitsu ja peeglite mäng. Lähemalt uurides selgub, et ettevõtte aitas kasumisse jõuda just ära jäänud Kalevi ja Tere ostu-müügitehing, millega toppama jäänud Alta Capital peaks oma kukrut käesoleval aastal märkimisväärse 280 miljoni krooni võrra kergitama.

Kas Alta Capital seda ka teeb, on iseküsimus. Teadaolevalt on katkenud tehingu eest Kalev praeguseks kätte saanud üksnes 94 miljonit krooni, mis tuleb müümata jäänud kommiäri ettemaksust. Isegi kui Kruuda luhtunud Tere müügi ettemaksust sama suure summa kahjude tasuks jättis, jääb veel õhku rippuma tervelt 100 miljonit krooni.

Selle saja miljoni saatus on aga väga kaheldav, sest algselt ei pidanud Alta Capitali juht Indrek Rahumaa kahjutasu üldse vajalikuks. Tema hinnangul andsid ebasoodsad arengud aktsia- ja krediiditurgudel aluse lepingute lõpetamiseks ja seepärast puudus ka mõlemal osapoolel leppetrahvide tasumise ja kahju hüvitamise kohustus. Kahjuks polnud Rahumaa ise kommentaariks kättesaadav.

Vähem kui aasta aega Põlva Piim Tootmise aktsiaid omanud MBO Vara OÜ teenib ettevõtte müügiga Kalevile ligi paarsada miljonit krooni kasumit.

2007. aasta oktoobris ostis Põlva Piim Tootmise spetsiaalselt tehinguks loodud MBO Vara OÜ (omanikuringi kuulusid Aivar Häelm, Viljar Veevo, Andrus Roiland ja Raul Lusti) Hollandi päritolu piimakaubandusettevõtte G. Van den Bergh Nijmegen B.V käest 135 miljoni krooni eest välja, kasutades selleks SEB Pangast saadud 86 miljonit krooni laenu.

27. augustil 2008 allkirjastas Kalev Paide Tootmine ostulepingu 100% Põlva Piim Tootmine osade ostmiseks hinnaga 312,9 miljonit krooni.

See on aastatagusest tehinguhinnast ligi kaks ja pool korda korda krõbedam hind.

Trikitades kasumi saavutamine näib olevat juba Kalevi firmamärk.

Möödunud majandusaastal aitas kinnisvara ümberhindamine Kalevi 60 miljoni kroonisest kahjumist teha 30 miljoni kroonise kasumi. Tänavu aasta on trikk sama, ainult et kinnisvara on asendatud kahjunõudega.

Nimelt tegi möödunud aasta eest Kalevi 113 miljoni kroonise kasumi võimalikuks üksnes hiiglaslik kahjunõue, mis lasus Alta Capitalil Kalevi ja Tere ostu-müügitehingu katkemise eest. Lõppenud aasta majandusaruandest lähtub, et koguni 188 miljonit krooni sai magusahiid Kalev hoopis muudest ärituludest, mille taga oli peaasjalikult just Alta Capital Partnersiga plaanitud tehingu katkemine.

Kommentaarid

Valdis Noppel, Maag Piimatööstus ASi juht

Ega kergemaks sellega konkurents ei lähe. Siiski ei tähenda see Kruuda käik, et midagi oleks väga halvasti.

Meil tuleb olla sõna otseses mõttes tark ja tubli. Maagi ja Rakvere Piima ühinemisega on üks väga suur samm tehtud ja vaatame, kuidas see asi siin toimima hakkab. Peame olemasolevate tootmisüksustega tegema tõsist sisemist tööd, et homme konkurentsis hea tulemus saavutada. Kui praegu hakata paaniliselt hirmust midagi kiiresti üle ostma, oleks see viga.

Veiko Ilves, konkurentsiameti koondumiste kontrolli osakonna juhataja asetäitja

Ega turuosa ei ole siin ainus määraja. Siin on palju argumente.

Näiteks kui tugevad on konkurendid, millised on turule sisenemise piirangud jne.

See on nii värske juhtum, et ei oskagi öelda, mis argumendid siin täpselt mängu tulevad.

Käibe poolest on nad tõesti piimatööstusettevõtete seast kõige suuremad, aga sellest argumendist üksinda on vähe, et koondumisluba mitte anda.

Autor: Äripäev , Sten-Aleks Pihlak

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077